Pasukan Terengganu FC (TFC) mengikat pemain tempatan pertama dari Johor Darul Ta’zim II (JDT II), Muhammad Adib Zainuddin bagi mengukuhkan benteng pertahanan skuad itu musim hadapan.

Muhammad Adib Zainuddin yang juga bekas kapten skuad kebangsaan Bawah 22 Tahun (B-23) kelahiran Mersing, Johor itu mengikat kontrak selama dua musim bersama skuad kendalian Nafuzi Zain.

Perkara ini dilaporkan sendiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif, Terengganu Football Club (TFC) Sdn Bhd, Ab Rasid Jusoh melalui media sukan Berita Harian turut berkata, kehadiran bekas tonggak skuad Harimau Malaya itu bakal memberi impak besar kepada benteng pertahanan mereka. 

Ia sebagai menggantikan tempat Muhammad Mohd Fauzi yang memilih untuk berhijrah ke pasukan lain musim depan.

“Muhammad Adib menjadi pemain tempatan pertama yang kita tandatangani sebagai persediaan menjelang aksi Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

“Kehadiran pemain tinggi lampai itu diharapkan dapat memberikan variasi di jentera pertahanan sekali gus dapat memantapkan lagi kubu pasukan dalam misi memburu kedudukan lebih baik dalam Liga Super dan Piala Malaysia musim depan,” katanya.

Ab Rasid turut menambah, pemain berusia 26 tahun itu memilih TFC disebabkan beberapa faktor termasuk berkeyakinan skuad Penyu itu mampu menjadi salah satu pencabar terkuat sebagaimana musim ini.

Sebagai rekod, Adib pernah menyarung jersi pasukan Harimau Muda C, UiTM, FELCRA FC dan pasukan kebangsaan sebelum kembali bersama pasukan JDT II pada 2018.

Adib Zainuddin dijangka akan bergandingan dengan pemain pertahanan baharu mereka, Pape Diakite pemain kelahiran Senegal, yang menjadi ‘rekrut’ baharu Terengganu FC (TFC) bagi memantapkan skuad itu musim depan.

Pemain berketinggian 1.94 meter itu bakal mengisi posisi pertahanan tengah bagi menggantikan pemain kebangsaan Filipina, Carli De Murga yang tidak disambung kontrak.

Sumber : Berita Harian