Kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) mengesahkan beberapa pemain pasukan itu akan beraksi dengan kelab lain secara pinjaman pada musim 2022.

Perkembangan itu turut didedahkan oleh pemilik JDT, Tunku Ismail Sultan Ibrahim (TMJ) melalui satu ciapan di laman twitter rasmi semalam ketika menjawab pertanyaan daripada seorang peminat bola sepak tempatan.

“Kalau loan pun mesti dia nak main club yang main AFC competition macam Kedah atau Kuala Lumpur. Tak mungkin dia nak main club awak bawah management Izhar Moslim,” tulis TMJ.

Perkara yang sama turut dinyatakan pengarah sukannya, Martin Prest berkata, salah seorang pemain tempatan yang kini dalam perbincangan untuk proses pinjaman ialah penyerang skuad kebangsaan, Syafiq Ahmad yang sedang beraksi dalam saingan Piala Suzuki AFF 2020 di Singapura.

Difahamkan Syafiq mungkin dipinjamkan kepada dua kelab yang beraksi dalam saingan Piala AFC musim depan iaitu Kuala Lumpur City (KL City) dan Kedah Darul Aman (KDA).

Pada musim ini, Syafiq jarang diturunkan dalam kesebelasan utama dan hanya beraksi dalam empat perlawanan Liga Super.

Dia juga sempat diturunkan dalam perlawanan peringkat kumpulan AFC Champions League 2021 menentang Nagoya Grampus pada bulan April lalu.

Berdasarkan rekod dalam perlawanan Piala Malaysia, Syafiq mempunyai jumlah minit permainan yang rendah namun sempat diturunkan pada perlawanan akhir menentang KL City di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Pinjaman ke kelab lain akan memberinya peluang beraksi dalam perlawanan kompetitif dengan lebih kerap sekaligus membantu menampilkan aksi yang lebih baik di pentas antarabangsa bersama skuad Harimau Malaya.

Sumber : Malaysia Gazzette