Menurut buletin sukan Indonesia terbitann hari ini, terdapat 4 pemain yang bakal menjadi ancaman kepada pasukan kebangsaan Indonesia dalam kejohanan Piala AFF 2020 di Singapura. 

Pasukan Indonesia berada dalam Kumpulan B bersama Malaysia, Vietnam, Kemboja dan Laos. Perlawanan kumpulan ini akan bermula esok, 6 Disember antara Malaysia melawan Kemboja dan Laos melawan Vietnam.

Dua pasukan teratas Kumpulan A dan B akan layak ke perlawanan separuh akhir.

Menurut bolatimes lagi, pasukan negara Indonesia tidak lama lagi akan memulakan gerak kerja mereka di pusingan awal Kumpulan B Piala AFF 2020. Dari sekian banyak lawan yang bakal dihadapi, terdapat beberapa nama pemain yang bakal menjadi ancaman.

Sememangnya pasukan kebangsaan Indonesia harus menjangkakan pemain-pemain ini kerana mereka berpotensi besar untuk membahayakan gawang skuad Garuda.

Beberapa pemain yang perlu diperhatikan sememangnya menjadi tonggak utama setiap lawan pasukan kebangsaan Indonesia yang bakal beraksi dalam Kumpulan B.

Justeru, barisan pertahanan pasukan Shin Tae, jurulatih Timnas, yong tidak boleh alpa untuk terus mengawasi pergerakan pemain-pemain ini.

Kerana, jika anda hilang konsentrasi dan hilang kawalan sedikit, mereka boleh memberi hukuman berat kepada pasukan kebangsaan Indonesia.

Berikut Bolatimes.com menyajikan empat pemain bintang yang bisa menjadi ancaman timnas Indonesia di Grup B Piala AFF 2020.

1. Arif Aiman (Malaysia)

Pasukan kebangsaan Malaysia akhirnya memanggil pemain baharu di barisan serangan untuk beraksi pada Piala AFF 2020. Tokoh yang dimaksudkan ialah bintang muda Johor Darul Takzim (JDT), Arif Aiman ​​​​Hanapi.

Arif Aiman ​​​​Hanapi ialah pemain muda serba boleh yang dipanggil menggantikan pemain naturalisasi pasukan kebangsaan Malaysia, Mohamadou Sumareh, yang mengalami kecederaan.

Sebelum ini, Arif Aiman ​​telah menerima panggilan daripada Tan Cheng Hoe untuk menghadiri kem latihan pasukan kebangsaan Malaysia.

Bagaimanapun, dia terpaksa diketepikan daripada skuad Harimau Malaya kerana khuatir pasukan bimbingan pemain muda itu berasa letih akibat kesibukan bersama kelab.

Pada 2021, pemain berusia 19 tahun itu telah dicalonkan untuk 25 pemain bola sepak muda terbaik di ASEAN.

3 pemain lain yang menjadi perhatian dan ancaman Indonesia adalah Nguyen Cong Phuong (Vietnam), Chan Vathanaka (Kamboja) dan Billy Ketkeophomphone (Laos)

Sumber : bolatimes.com

Foto : The Photoshooterz