Walaupun pemain sayap muda Johor Darul Ta’zim (JDT) Arif Aiman ​​Mohd Hanapi digugurkan daripada senarai awal 28 pemain yang dipanggil ke kem latihan pusat skuad Harimau Malaya, namun akhirnya beliau dikhabarkan menyertai skuad kebangsaan bagi menghadapi Bola Sepak Asean 2021, Piala Persekutuan (AFF) di Singapura Ahad ini.

Ketua jurulatih Tan Cheng Hoe berkata mereka memutuskan untuk memanggil Arif Aiman ​​untuk sesi latihan terakhir bagi menggantikan rakan sepasukannya, Mohamadou Sumareh, yang perlu menguruskan hal keluarga dan mengalami kecederaan selepas beraksi di Final Piala Malaysia menentang Kuala Lumpur (KL) City FC pada hari Selasa lepas.

Walaupun Arif Aiman ​​tidak dipilih kerana bimbang keletihan berikutan jadual permainan yang padat dalam Liga Malaysia (Liga-M) sebelum ini, Cheng Hoe mendedahkan pemain berusia 19 tahun itu sebaliknya bersemangat untuk menyarung jersi negara dan bermain di Singapura, Piala AFF.

“Sebelum final Piala Malaysia, saya sempat bercakap dengan Arif Aiman ​​dan dia sudah bersedia untuk beraksi dalam skuad kebangsaan.

“Sebagai jurulatih, saya sangat gembira melihat Arif Aiman ​​sebagai sebahagian daripada pasukan Piala AFF kami,” katanya kepada pemberita semasa sesi latihan skuad kebangsaan di Kompleks Sukan PKNS di sini hari semalam.

Selain Arif Aiman, penjaga gol Petaling Jaya (PJ) City FC, Kalamullah Al-Hafiz Mat Rowi juga telah dipilih menggantikan penjaga gol Perak FC, Muhammad Azri Ab Ghani.

Cheng Hoe berkata Muhammad Azri terpaksa meninggalkan Piala AFF selepas mengalami kecederaan bahu semasa sesi latihan baru-baru ini.

Jurulatih berusia 53 tahun itu yakin Kalamullah, yang menurutnya penjaga gol yang bagus, mampu mengisi kekosongan yang ditinggalkan Muhammad Azri jika tersenarai dalam senarai akhir 24 pemain.

Cheng Hoe turut berkata kehilangan pemain tengah KL City Akram Mahinan dan Kenny Paulraj akibat kecederaan akan memberi cabaran kepada jurulatih, yang perlu bergantung kepada pemain sedia ada untuk pertandingan di Singapura.

Pemain sedia ada seperti Junior Edtsal (Chonburi FC) dan Muhammad Syafiq Ahmad (JDT) akan digunakan kerana jurulatih tidak dapat menjalankan analisis untuk memilih pemain baharu untuk menggantikan Akram dan Kenny dalam masa yang singkat, katanya sambil menambah bahawa dia berharap mereka yang terpilih akan bangkit dan membuktikan diri mereka di atas padang.

Malaysia, juara Piala AFF 2010, akan memulakan kempen Kumpulan B menentang Kemboja pada 6 Disember, diikuti Laos (9 Disember), Vietnam (12 Disember) dan Indonesia (19 Disember) dengan harapan mara ke final kedua berturut-turut.

Senarai Pemain Skuad Piala AFF 2020

Sumber : Malay Mail.

Foto : The Photoshooterz