Pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) kelmarin berjaya menewaskan pasukan Terengganu FC (TFC) 3-0 di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri dan seterusnya melayakkan diri ke perlawanan akhir Piala Malaysia 2021 edisi ke 100. 

Namun, tindakan agresif Safiq Rahim yang menyebabkan dia dibuang padang di awal permainan separuh akhir Piala Malaysia kelmarin mengejutkan pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora.

Mora bagaimanapun berasa lega situasi itu tidak menjejaskan pasukannya kerana mereka sudahpun mendahului 3-0 pada 15 minit permainan, sedangkan tindakan ala ‘Zidane’ Safiq dilakukan seminit kemudian.

Bagaimanapun JDT berjaya bertahan dengan kedudukan tersebut tanpa dibolosi sepanjang 75 minit berikutnya.

Dalam aksi separuh akhir kedua Piala Malaysia itu, bekas ketua pasukan Harimau Malaya tersebut telah dilayangkan kad merah pada minit ke-16 kerana menghantuk kepala pemain Terengganu FC, Faisal Halim.

Tindakan Safiq tidak ubah seperti insiden final Piala Dunia 2006 yang menyaksikan legenda Perancis, Zinedine Zidane menanduk pertahanan Itali, Marco Materazzi hingga dibuang padang.

“Saya tidak tahu apa sebenarnya yang terjadi. Dalam sekelip mata, dia bertindak demikian dan ia tidak sepatutnya dilakukan pemain berkaliber sepertinya.

“Saya pun terkejut dengan apa yang Safiq lakukan kerana dia bermotivasi tinggi serta teruja apabila disenaraikan dalam kesebelasan utama. Saya tidak salahkan dia kerana perkara seperti ini berlaku apabila pemain hilang pertimbangan di atas padang.

“Pada rehat separuh masa pertama, dia meminta maaf kepada rakan sepasukan yang lain atas perbuatannya dan para pemain bertekad untuk menang perlawanan ini untuk dirinya,” katanya.

Mora menambah, mereka sudah bersedia dengan sebarang kemungkinan termasuk situasi beraksi dengan 10 pemain dan pemain melakukan tugas dengan baik ketika bertahan sepanjang 75 minit permainan.

Katanya, dia terpaksa membentuk dua barisan pertahanan yang kompak dan hanya meletakkan Bergson Da Silva keseorangan di atas untuk mengekang kebangkitan pasukan kendalian Nafuzi Zain.

JDT selangkah untuk mempertahankan Piala Malaysia yang dimenangi pada 2019 selepas menyingkirkan Terengganu FC secara agregat 4-1.

Sumber – Utusan Online

Foto – The Photoshooterz