Benjamin Mora, Ketua jurulatih Johor Darul Ta’zim (JDT), memuji aksi anak buahnya yang telah mempamerkan karakter juara setelah menjinakkan Terengganu FC (TFC) untuk menempah tiket ke final Piala Malaysia edisi ke-100 pada 30 November ini.

Benjamin Mora yang menggunakan taktikal menyerang dengan formasi 3-5-2 nyata berjaya mengejutkan pasukan pelawat dengan meledak tiga gol dalam 15 minit awal perlawanan.

Persembahan memberangsangkan itu pastinya meletakkan JDT sebagai pasukan pilihan untuk menjulang Piala Malaysia edisi istimewa kali ini ketika dijadual menentang Kuala Lumpur City FC Selasa ini.

Menurut Mora, Bergson Da Silva dan Gonzalo Cabrera yang bergandingan di jentera sera­ngan sangat efisien apabila ma­sing-masing memahatkan nama dalam senarai penjaring dalam perlawanan separuh akhir kedua Piala Malaysia itu.

“Mereka dapat membaca permainan kita sebelum ini, sebab itu kita menggunakan taktikal yang berbeza.

“Kita bermula dengan sa­ngat baik, pemain memikul tugas mengikut taktikal yang direncanakan serta menunjukkan kesungguhan untuk memburu gol awal.

“Tiga gol awal ini memberi kelebihan kepada pasukan untuk menjadi lebih stabil biarpun kemudiannya beraksi dengan 10 pemain. Motivasi tinggi ini perlu dikekalkan pada perlawanan akhir nanti,” katanya.

Dalam perlawanan itu, Bergson menjaringkan dua gol, manakala Cabrera menambah satu gol bagi membantu pasukan menang 3-0 dan seterusnya mara ke final dengan agregat 4-1.

Mengulas mengenai aksi separuh akhir kedua malam tersebut, Mora memuji aksi kuda tua JDT, S. Kunanlan yang mempamerkan aksi memukau mematahkan serangan dari sayap kiri pasukan lawan.

“Saya suka dengan komitmen yang ditunjukkan Kunanlan. Dia sangat professional dan sentiasa memberikan aksi terbaik setiap kali diberikan peluang turun ke padang,” ujarnya.

Sumber – Kosmo Online

Foto – The Photoshooterz