Kelantan FC nyata bukan tandingan Johor Darul Ta’zim II (JDT II) apabila tumpas 0-3 di tangan pasukan dari selatan tanah air itu dalam aksi Liga Perdana di Stadium Sultan Muhammad IV, di sini semalam.

Pasukan pelawat bertindak garang sejak awal permainan dnegan membuka jaringan pada minit ke-11 menerusi tandukan kencang kapten Mohamad Fadhli Shas hasil sepakan sudut Stuart John Wilkin yang melepasi jangkauan penjaga gawang Kelantan FC, Faridzuen Kamarudin.

Dua minit berselang, Fernando Rodriguez mengukuhkan cengkaman JDT II apabila meledak jaringan kedua pelawat.

Tuan rumah yang tersentak dengan dua jaringan pelawat cuba bangkit pada minit ke-21, namun rembatan Natanael Ringo berjaya ditepis keluar oleh penjaga gol JDT II, T. Shaheeswaran untuk menyelamatkan keadaan.

Peluang terbaik Kelantan FC merapatkan jurang jaringan hadir pada minit ke-40, tetapi rembatan padu Muhammad Izaffiq Ruzi sekadar mengegar sisi jaringan gol pelawat dan keputusan itu kekal hingga tamat separuh masa pertama.

Bersambung babak kedua, Natanael Ringgo hampir  menghadiahkan gol pertama Kelantan FC pada minit ke-51, namun tandukannya terus ke dakapan Shaheeswaran.

Keghairan Kelantan FC mencari jaringan sulung dihukum dengan jaringan ketiga JDT menerusi rembatan Kei Hirose pada minit ke-56 yang gagal diselamatkan Faridzuean.

Kemenangan itu membolehkan JDT II memintas Terengganu FC II untuk melonjak ke tangga ketiga liga dengan 33 mata, lima mata di belakang pendahulu, Negeri Sembilan.

Kelantan FC yang mengalami kekalahan kesembilan musim ini kekal di tangga ketujuh dengan 24 mata.

Sumber : Utusan Malaysia

Foto : JOHOR Southern Tigers