Juara Liga Super tujuh musim berturut-turut, Johor Darul Ta’zim (JDT) terus gah mengekalkan kedudukan di tangga teratas liga setelah berjaya menundukkan Sri Pahang FC 2-0 pada aksi Liga Super di Stadium Darul Makmur, Kuantan sebentar tadi.

Dalam perlawanan tadi, JDT memulakan jaringan pada minit ke-23 setelah pemain tengah, Leandro Velazquez merembat tepat menewaskan penjaga gol Sri Pahang, Zarif Irfan. Gol tersebut merupakan gol peribadi keempat Leandro, di mana tiga daripadanya dihasilkan melalui sepakan penalti.

JDT banyak menguasa permainan sehinggalah beberapa minit sebelum perlawanan tamat, Sri Pahang berjaya mencipta beberapa serangan yang agak bahaya namun berjaya dipatahkan oleh bahagian pertahanan JDT yang diketuai oleh Mauricio Nascimento, Corbin Ong dan Adam Nor Azlin.

Adam Nor Azlin semakin lama semakin menampakkan kematangan dan keserasiannya apabila diberi kepercayaan berada dalam kesebelasan utama JDT dalam empat perlawanan terakhir JDT. 

JDT mendahului Sri Pahang 1-0 sehingga ke minit-minit terakhir perlawanan. JDT berjaya menambah derita Sri pahang FC apabila penyerang sensasi JDT, Bergson da Silva, dengan tenang menolak masuk ke gawang tuan rumah.

Gol tersebut juga merupakan gol peribadi Bergson yang ke-9 sejak bersama JDT pada perlawanan ketiga Liga Super menentang UiTM FC. Bergson berjaya mencipta jaringan dalam ketujuh-tujuh penampilan beliau kecuali dalam perlawanan menentang Perak. Dengan 9 gol tersebut, beliau sehingga kini berada di tangga teratas sebagai penjaring terbanyak Liga Super Malaysia.

Beberapa minit sebelum perlawanan tamat, Safawi Rasid kembali beraksi setelah direhatkan dalam enam perlawanan sebelum ini susulan daripada kecederaan yang dialaminya pada perlawanan menentang UiTM seawal minit ke-9.

Dalam perlawanan sebentar tadi, JDT turut tidak menyenaraikan pemain utamanya seperti Natxo Insa dan Matthew Davies. Mohamadou Sumareh juga turut tidak kelihatan bersama.

Dengan kemenangan 2-0 terhadap Sri pahang itu, JDT kekal berada di tangga teratas liga dengan mengutip 23 mata hasil daripada 7 kemenangan dan 2 seri. Perlawanan berikutnya gai JDT adalah menentang Terengganu FC di Kuala Terengganu pada Sabtu, 24 April ini.

JDT: Farizal Marlias, Adam Nor Azlin, Afiq Fazail, Bergson da Silva, Leandro Sebastián Velázquez, Gonzalo Cabrera, S. Kunanlan, Hariss Harun (C), La’Vere Corbin-Ong, Maurício dos Santos Nascimento , Arif Aiman Hanapi.

Substitutes: Haziq Nadzli, Syamer Kutty Abba, Aidil Zafuan, Safiq Rahim, Feroz Baharudin, Ramadhan Saifullah Usman, Akhyar Rashid, Nazmi Faiz, Safawi Rasid

Foto : Sri Pahang