Harapan untuk menyaksikan PJ City bangkit memberikan tentangan sengit buat pendahulu Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT), tidak kesampaian apabila pasukan kendalian P. Maniam itu, yang terpaksa tunduk dan rebah di Stadium Sultan Ibrahim sebentar tadi.

JDT yang sudah dijangka tidak mempunyai masalah untuk mengatasi PJ City malam ini mula membuat jaringan seawal minit pertama perlawanan. Belum pun sempat penjaga gol PJ City berpeluang memegang, bola sudah pun mencecah jaring dihasilkan oleh Gonzalo Cabrera melalui tandukan yang cantik.

Gol peribadi ketiga Cabrera itu benar-benar mengejutkan pasukan PJ City yang belum panas lagi. 

Pasa minit ke-20, penyerang import JDT, Bergson da Silva pula mengambil giliran menjaringkan

 gol kedua JDT melalu rembatan di kiri gol PJ City tidak dapat diselamatkan oleh penjaga golnya, Kalamullah Al-Hafi menjadikan kedudukan ketika itu JDT mendahului 2-0.

Bergson menambah jaringan pada minit ke-30 perlawanan yang mendapat hantaran yang cantik dari Gonzalo Cabrera. Gol Bergson tersebut merupakan gol peribadi beliau kelapan melalui 7 penampilan.

JDT banyak mengawal perlawanan di separuh masa kedua dengan memberi tekanan terhadap pasukan lawan. Kedudukan 3-0 kekal sehingga tamat perlawanan.

Kemenangan JDT sebentar tadi adalah kemenangan keenam musim ini. Ia juga berjaya menjadikan JDT terus gah berada di tangga teratas liga dengan mengutip 20 mata.

Carta Liga Super 2021 sehingga LS8

Kesebelasan JDT : Farizal Marlias, Adam Nor Azlin, Syamer Kutty Abba, Aidil Zafuan (C), Bergson da Silva, Leandro Sebastián Velázquez, Gonzalo Cabrera, S. Kunanlan, La’Vere Corbin-Ong, Natxo Insa, Arif Aiman Hanapi

Simpanan : Haziq Nadzli, Afiq Fazail, Safiq Rahim, Hariss Harun, Feroz Baharudin, Ramadhan Saifullah Usman, Hazwan Bakri, Akhyar Rashid, Nazmi Faiz

Foto : The Photoshooterz