Benjamin Mora, pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT) melihat kelincahan ubi mudanya, Arif Aiman Mohd Hanafi adalah revolusi pasukan dalam membariskan pemain berkebolehan pada masa akan datang.

Mora berkata, kemampuan yang ditunjukkan oleh Arif, pemain berusia 18 tahun itu sekali gus menunjukkan JDT mempunyai kekuatan seimbang di semua peringkat sekali gus tidak akan gusar jika beberapa tonggak mereka dilanda kecederaan.

“Kami sering bercakap dengan Arif dan banyak membantunya dapatkan keyakinan. Dia ada kemahiran, bakat dan masa depan. Dia tahu apa yang perlu buat dan ini sesuatu yang bagus untuk kami.

“Bakat yang dipamerkan oleh Arif adalah revolusi kepada pasukan di mana dia memahami apa yang perlu dilakukan apabila diturunkan malah larian lajunya mampu kucar kacirkan benteng lawan,” kata Mora.

Perlawanan di Stadium UiTM Shah Alam semalam menyaksikan juara tujuh kali Liga Super itu jelas sekali sukar digugat apabila mencatatkan kemenangan ‘hatrik’ dengan menewaskan UiTM FC 4-0.

Gol terbabit telah disumbangkan oleh Arif, Gonzalo Cabrera, Bergson dan Syamer Kutty Abba sekali gus mengukuhkan kedudukan kedudukan JDT di persada liga dengan sembilan mata.

Arif Aiman Hanapi turut muncul sebagai penjaring termuda Liga Super untuk JDT sejak 2013.

Jaringan itu dihasilkan pada ketika beliau berusia 18 tahun, 10 bulan dan memecahkan rekod yang sebelum ini dipegang oleh Hadin Azman yang ketika itu berusia 18 tahun, 11 bulan pada tahun 2013.

Arif Aiman membuat penampilan sulung liga untuk JDT menentang Felda United pada 14 Mac 2020.

Foto : Malaysian Football League (MFL)