Isu pembayaran tunggakan gaji dan pelanggaran kontrak Persatuan Bolasepak Negeri Pahang (PBNP) yang bernilai RM4.9 juta kepada bekas pemainnya, Mohamadou Sumareh seakan nampak jalan penyelesaiannya.

Ini berikutan majikan baharu Sumareh yang juga pemilik kelab bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim diberitakan sedia berunding dengan beliau untuk mengurangkan jumlah bayaran tunggakan tersebut.

Persatuan Bolasepak Negeri Pahang (PBNP) boleh menarik nafas lega dengan usaha Tunku Ismail itu.

Perkara itu dimaklumkan Tunku Ismail dalam komen balas beliau pada satu akaun Instagram yang dipercayai milik penyokong Pahang iaitu ‘pahangfansclub’.

“Terima kasih Pahang. Saya akan nego (berunding) dengan dia (Sumareh) untuk selesaikan dengan Pahang cara baik dan kurangkan harga settlement (penyelesaian) Pahang hutang dia,” kata Tunku Ismail.

Tunku Ismail yang juga Tunku Mahkota Johor (TMJ) membuat komen itu pada perkongsian laman ‘Pahangfansclub’ yang mengucapkan selamat maju jaya kepada Sumareh bersama pasukan baharunya, JDT.

Sebelum ini, Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) telah mengarahkan PBNP membayar kira-kira RM4.9 juta kepada Sumareh melibatkan tunggakan gaji dan pelanggaran kontrak.

Sebelum itu, TMJ turut mengucapkan selamat datang kepada Sumareh ke skuad Harimau Selatan menerusi satu komen di laman Instagram rasmi kelab itu, officialjohor.

“Selamat datang ke gelanggang juara. Juara yang sebenar,” tulis TMJ.

Dalam satu lagi komen berasingan di laman itu (instagram), TMJ turut mendedahkan JDT akan mengumumkan senarai penuh pemain skuad Harimau Selatan, hari ini.

“Penyerang, pemain tengah, pertahanan dan penjaga gol. Tiga pemain terbaik di setiap posisi.

“JDT juga akan menandatangani seorang lagi pemain import pertahanan tengah untuk JDT 2. Saya nak kelab mempunyai kekuatan di setiap posisi.

“Penggiliran untuk ACL (Liga Juara-Juara Asia), Liga Super dan Piala Malaysia termasuk Piala FA 2022. Untuk maklumat, jersi (JDT) tahun ini cantik,” tulisnya.