Bekas pemain tengah pasukan kebangsaan Jepun, Keisuke Honda kini secara rasmi menandatangani kelab baru. Keisuke Honda kini secara rasmi bersama dengan kelab Liga Portugal, Portimonense SC, setelah sebelumnya bermain dengan kelab Brazil, Botafogo.

Sebelum ini, pemain berusia 34 tahun itu telah meluangkan masa dengan sejumlah kelab terkenal di Eropah seperti AC Milan, CSKA Moscow dan Vitesse Arnhem. Bukan hanya itu, selain dari Jepun, Honda juga telah beraksi di tujuh negara yang berbeza sepanjang kariernya sebagai pemain profesional.

Namun, ketika dia mendapat tawaran dari Portimonense SC, dia memutuskan untuk menerima cadangan itu. Satu perkara yang mendasari keputusan ini adalah kerana pemain itu masih mempunyai keinginan untuk berkarier di Eropah.

“Saya ingin kembali bermain di Eropah. Saya melihatnya sebagai keputusan yang baik, kemudian saya menerima tawaran itu,” kata Honda, yang dipetik dari laman web rasmi AFC.

Honda adalah satu-satunya pemain Jepun yang berjaya menjaringkan gol dalam tiga edisi berbeza Piala Dunia. Kemudian, ketika bermain dengan Portimonense SC, Honda akan bergabung dengan rakan senegaranya, Koki Anzai dan Kosuke Nakamura.

Sebelum mengikat Honda, Portimonense menggunakan khidmat pemain pasukan kebangsaan Malaysia, Safawi Rasid. Namun, penyerang berbakat milik Johor Darul Takzim (JDT) tidak pernah diberi peluang untuk membuktikan kemampuannya dalam pasukan utama Portimonense.

Selama tiga bulan dipinjamkan di Portimonense SC, Safawi Rasid tidak pernah bermain dalam perlawanan rasmi. Sebilangan besar waktunya dengan Portimonense SC hanya dihabiskan oleh Safawi Rasid di bangku simpanan.

Pemain yang memenangi anugerah sebagai pemain tengah terbaik di Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 2020 hanya bermain untuk pasukan Portimonense SC B-23. Itu pun, dengan catatan yang agak minimum hanya 53 minit beraksi

Sedangkan , selama empat tahun berkhidmat dengan JDT, dia telah mencatat 101 penampilan. Safawi Rasid juga menyumbang 47 gol dan 18 assist.

Selama tiga bulan menjalani masa peminjaman di Portimonense SC, Safawi Rasid belum pernah diturunkan dalam pertandingan rasmi. Sebagian besar waktunya bersama Portimonense SC hanya dihabiskan Safawi Rasid di bangku simpanan.

Pemain yang meraih penghargaan sebagai gelandang terbaik dalam anugerah penghargaan sepak bola Malaysia (National Football Awards) 2020 itu hanya bermain untuk tim U-23.

Itu pun dengan catatan yang relatif minim. Sebab, menit bermain yang didapat Safawi Rasid hanya mencapai 53 menit.

Padahal, selama empat tahun masa baktinya bersama JDT, dia telah mencatatkan 101 penampilan. Safawi Rasid juga menyumbang 47 gol dan 18 assist.