Syahrian Abimanyu telah tiba di Australia. Pemain tengah pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) serta pemain kebangsaan B-22 Indonesia terus menyertai Newcastle Jets setelah diberi secara pinjaman oleh JDT.

Bekas pemain tengah Madura United baru-baru ini diikat oleh JDT, tetapi tidak akan bermain untuk pasukan JDT dalam masa terdekat.

Syahrian Abimanyu berangkat ke Australia dari Bandara Soekarno-Hatta, Tangerang pada hari Isnin (1/2/2021). Pada masa ini, pemain berusia 21 tahun itu berada di Sydney selama dua minggu untuk mengasingkan diri (kuarantin).

Abi, nama timangannya, juga telah memuat naik beberapa foto perpisahannya di Soekarno-Hatta Airport di akaun Instagramnya, @syahrian.abimanyu.

“Syahrian Abimanyu telah tiba di Sydney,” kata ayah pemain itu, Rasiman kepada bulletin bola sepak Indonesia, Bola.com, Selasa (2/1/2021).

“Syahrian Abimanyu segera menjalani kuarantin selama 14 hari di sana,” jelas bekas penolong jurulatih Madura United.

JDT menandatangani Syahrian Abimanyu selama tiga tahun pada akhir Disember 2020. Beliau belum sempat bermain dengan JDT, beliau dipinjamkan ke kelab Newcastle Jets.

Nama Newcastle Jets terasa tidak asing lagi bagi masyarakat bola sepak Indonesia. Kelab Australia hampir disingkirkan oleh Persija Jakarta pada pusingan Kelayakan kedua Liga Juara-Juara Asia 2019 (ACL).

Newcastle Jets adalah pesaing Liga-A atau kasta teratas dalam piramid pertandingan bola sepak di Australia. Pada masa ini, pasukan yang digelar The Jets merosot di bahagian bawah carta musim 2021 setelah mengalami empat kekalahan dari enam perlawanan.

Rasiman, bapa Abi turut mengingatkan anaknya agar menjaga solatnya ketika di perantauan dan mengharapkan akan Abi akan berjaya bersama Newcastle Jets.

Sebelum ini, Liiridon Krasniqi juga turut disebut-sebut akan dipinjamkan kepada kelab Newcastle Jets. Namun sehingga kini masih belum ada sebarang berita berkaitan perpindahan tersebut.

Jika dilihat dari insta story berkaitan Syahrian itu adalah melalui instagram “insaprojectglobal” yang mana difahami merupakan sebuah ejen pemain bola sepak. Adakah insaprojectglobal itu merupakan ejen bagi Syahrian ke Australia ? Ejen tersebut juga difahami mempunyai kaitan rapat atau dimiliki oleh keluarga Kiko Insa iaitu adik kepada Natxo Insa, pemain JDT.

Ini bermakna Kiko Insa memegang peranan sebagai ejen pemain selain dari bermain untuk JDT II musim lepas.

Sumber : bola.com