Juara Liga Super Malaysia tujuh tahun berturut-turut, Johor Darul Ta’zim (JDT) telah menandatangani pemain bawah 23 tahun Kebangsaan Indonesia, Syahrian Abimanyu untuk pasukan itu untuk saingan Liga Malaysia (Liga M) musim depan (2021).

Pemilik JDT, Tunku Ismail Sultan Ibrahim, semalam menyatakan pasukan itu akan mendapat khidmat bakat muda Indonesia yang menjadi perancangan projek jangka masa panjang kelab.

Dalam kenyataan yang dimuat naik oleh laman rasmi Facebook Johor Southern Tigers, tidak dinyatakan sama ada Syahrian Abimanyu, kelahiran Banjamegara, Indonesia berusia 21 tahun itu akan menyertai JDT atau JDT II.

Bekas pemain Madura United itu telah memulakan karier bola sepaknya bersama SSB Mandiri Jaya Bogor dan Akademi Bolasepak Jakarta.

Syahrian juga pernah mendapat pendedahan di Sepanyol bersama Atletico Levante pada tahun 2016 hingga 2017 ketika berusia 17 tahun dan setelah itu kembali ke Indonesia untuk menyertai kelab Liga 1 Indonesia, Persija Jakarta.

Pada musim 2018, Syahrian menyertai kelab Sriwijaya selama semusim dan kelab terakhir sebelum menyertai JDT adalah Madura United dengan 20 penampilan.

Dia juga pernah beraksi bersama pasukan remaja bawah 16 dan 19 tahun Indonesia dan ketika ini masih bersama skuad bawah 23 tahun negara itu.

Pada musim 2020/2021, Syahrian telah membuat penampilan dalam kesemua tiga perlawanan untuk pasukannya, Madura United. Bagaimanapun Liga 1 Indonesia itu dalam keadaan tidak menentu bagaimana dan bila liga itu akan bersambung susulan pandemik Covid-19.

Pada usia 21 tahun, beliau mempunyai pengalaman bersama skuad utama Madura United apabila melihat beliau sentiasa disenaraikan dalam kesebelasan utama mereka.

Sebelum itu JDT telah mengumumkan mengikat pemain yang berasal dari Felda United, Daniel Amier selama dua tahun.

Apakah perancangan JDT untuk Sharian itu ? Adakah beliau akan diserap dalam pasukan JDT II ? Dan kemudian akan dipinjamkan ke Liga Eropah ? Bagaimanapun ia salah satu perancangan yang menarik dan realistik dalam membangunkan seseorang pemain yang menjadi satu pelaburan selain dari mempromosi nama JDT dalam bola sepak dunia.

Artikel Penuh : Berita Harian