Syahrian Abimanyu atau nama timangannya Abi menjadi pemain Indonesia pertama yang ditandatangani oleh Johor Darul Ta’zim sejak penjenamaan baru bermula 2013. Dan kelab ini mempunyai rancangan yang besar untuk pemain tengah muda itu.

Langkah dan perancangan seperti itu belum pernah terjadi sebelumnya, Johor Darul Ta’zim (JDT) telah menandatangani pemain Madura United, Syahrian Abimanyu dilihat sebagai satu masa depan kelab.

Pemain berusia 21 tahun itu sebelum ini pernah menghabiskan satu tahun masa remajanya bersama pasukan Sepanyol Levante sebelum kembali ke Indonesia dan secara konsisten telah melalui pelbagai peringkat usia pasukan kebangsaan Indonesia.

Pada hari Isnin lepas, pemilik kelab JDT, Tunku Ismail Sultan Ibrahim (TMJ) mengumumkan secara ‘teaser’ telah menandatangani seorang pemain Indonesia, telah mencetuskan pelbagai khabar angin mengenai identiti pemain tersebut sebelum kelab membuat pengumuman rasmi awal hari ini.

Hariss Harun dari Singapura merupakan pemain Asia Tenggara terakhir yang pernah ditandatangani oleh JDT iaitu pada pada tahun 2014, yang kemudiannya pemain berusia 30 tahun itu menjadi tulang belakang pasukan yang telah menaklukkan bola sepak Malaysia.

Pada mulanya difikirkan bahawa Syahrian akan bergabung dengan Johor Darul Ta’zim II (JDTII) di Liga Perdana, dengan Hariss masih merupakan pasukan utama dan kapten kelab dengan Liga Super, tetapi selepas itu TMJ keluar untuk menyangkal cadangan itu.

Semasa menjawab pengumuman melalui laman Instagram rasmi kelab itu, pemilik JDT itu mengatakan bahawa Syahrian tidak akan menjadi sebahagian daripada pasukan JDT II . Sebaliknya beliau akan dihantar secara pinjaman ke kelab asing luar negara.

Tetrjemahan dari : Goal.com Indonesia