Bendera Kelab Bola Sepak Johor Darul Ta’zim (JDT) hari ini diturunkan separuh tiang di Stadium Sultan Ibrahim sebagai tanda penghormatan kepada penyerangnya, Muhammad Syafiq Ahmad, 25, dan keluarga.

Arahan itu dikeluarkan oleh Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang juga pemilik kelab JDT..

“Tunku Ismail telah menghantar Setiausaha Sulit Baginda bersama dengan pegawai agama Jabatan Agama Islam Negeri Johor ke Pulau Pinang untuk membantu pemain Kelab Johor Darul Ta’zim, Syafiq Ahmad yang telah kehilangan ahli keluarga terdekat pada pagi tadi.

“Tunku Ismail juga bertitah untuk bendera JDT di Stadium Sultan Ibrahim diturunkan separuh tiang, stadium diterangi dengan lampu putih dan mesej takziah dipaparkan di skrin besar sebagai tanda penghormatan kepada Syafiq sekeluarga. Upacara Tahlil juga akan diadakan selama tiga hari,” katanya menerusi hantaran Facebook rasmi Johor Southern Tigers hari ini.

Syafiq Ahmad, penyerang JDT yang juga pemain skuad Harimau Malaya terbabit dalam satu kemalangan awal pagi tadi yang mengorbankan bayi lelakinya berusia 22 hari.

Dua lagi yang maut dalam kemalangan kira-kira jam 5.30 pagi di Kilometer 163 Lebuh Raya Utara Selatan di Sungai Bakap itu ialah ibu mentuanya, Zainab Wahab, 45, dan pembantu rumah warga Indonesia, Titik Sukamti, 30an.

Dalam kejadian itu, Syafiq dan seorang lagi anak perempuannya dikenal pasti sebagai Aaira Nur Saffiya, 2 tahun, cedera ringan, manakala isterinya, Nur Amalina Nur Ain, 25, cedera parah.

Foto : JOHOR Southern Tigers