Kelab Bola Sepak Johor Darul Ta’zim (JDT) mengalami kerugian berjumlah kira-kira RM35 juta tahun ini kerana wabak COVID-19.

Pemilik JDT, Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim, bagaimanapun, berharap pemulihan ekonomi yang diharapkan tahun depan dapat membantu mereka mengatasi kerugian dalam satu atau dua tahun berikutnya.

“Dalam masa-masa yang mencabar ini, pandemik telah mempengaruhi kestabilan kewangan kita. Ini adalah cabaran besar, jadi tahun depan kita harus lebih jimat.

“Kelab ini kehilangan RM35 juta tahun ini, jadi saya harap tahun depan ekonomi akan bertambah baik seh!ngga kita dapat mengembalikan semua kerugian dalam satu hingga dua tahun,” kata TMJ di Ibu Pejabat Kelab Bola Sepak JDT di Stadium Sultan Ibrahim semalam.

https://www.facebook.com/johorsoutherntigers.com.my/videos/920568501684495/?vh=e&extid=0&d=n

TMJ juga mengatakan bahawa mereka berada di tahap akhir untuk menyelesaikan beberapa perkara untuk membantu mencapai sasaran kewangan kelab sebanyak RM1 bilion tahun depan.

“Saya rasa kita sekarang berada di 75 hingga 80% dan h4rus menyelesaikan beberapa perkara sehingga kita dapat memenuhi syarat … seharusnya (menjelang) pertengahan tahun depan,” kata Tunku Ismail.

Sementara itu, TMJ mengatakan empat syarikat antarabangsa akan bekerjasama dengan kelab JDT dan juga penaja.

“Saya tidak dapat mendedahkan nama mereka sekarang. Mereka tidak hanya akan menjalankan perniagaan di stadium tetapi juga akan bertanggungjawab menguruskan stadium dan menaja pasukan,” katanya.

Foto : The Photoshooterz