Sejak edisi perdana pada tahun 2004, Piala AFC telah menghasilkan banyak momen gemilang dan tentu sahaja banyak gol yang akan kekal bertahan lama dalam ingatan.

Setelah edisi 2020 dibatalkan kerana COVID-19, the-AFC.com melancarkan ‘AFC Cup Bracket Challenge’ yang menampilkan 32 gol terhebat dari dekad sebelumnya dan meminta kita para peminat untuk memilih gol terbaik mereka.

Pertandingan ini dimulakan dengan Boaz Solossa dari Persipura Jayapura dari Indonesia yang akan menentang Chan Siu Ki dari China Selatan.

Ia diikuti penjaring terbanyak Piala AFC Bienvenido Marañón sepanjang masa, yang menjaringkan 35 gol untuk Ceres Negros Filipina, menentang Mohamad Haidar dari Lebanon, yang telah menjaringkan gol untuk kedua Safa dan Al Ahed dalam pertandingan.

Pertemuan ketiga menyaksikan pemenang Piala AFC 2015, Safee Sali dari Johor Darul Ta’zim (JDT), Malaysia berhadapan dengan Altymyrat Annadurdyyev dari Altyn Asyr dari Turkmenistan, naib juara dalam kejohanan 2018.

JDT tampil dengan dua wakil iaitu Safee Sali dan Safawi Rasid. Safee adalah berada dalam skuad JDT yang ketika itu menjuarai Piala AFC.

Bantulah Safee Sali dengan mengundi jaringan lipatan dari beliau. Undilah di sini.

Pertandingan ini adalah di peringkat pusingan 32. Pemain akan mara ke peringkat pusingan 16 jika berjaya dan seterusnya ke akhir. 

Sehingga terkini, Safee Sali masih mendahului dengan 81 %.

Foto Dan Sumber : AFC