Kapten Johor Darul Ta’zim (JDT) Hariss Harun, hari ini menamatkan spekulasi mengenai masa hadapannya, setelah beliau mengumumkan akan melanjutkan pelajarannya di Akademi PSB Singapura.

Pemain berusia 29 tahun dari Singapura itu berkata, beliau telah ditawarkan biasiswa pendidikan kecemerlangan sukan Akademi PSB, untuk melanjutkan pelajaran dalam Sarjana Muda Kesenian dengan Kepujian dalam Perniagaan dan Pemasaran bersama Coventry University, England. Selain itu beliau akan menjadi duta kepada kolej tersebut.

“Saya hampir sampai kemuncak karier bola sepak saya, dan saya berharap dapat bermain untuk beberapa tahun lagi, tetapi saya perlu bersedia untuk kehidupan selepas sukan.

Deal is done! Coventry here I come.

Posted by Hariss Harun on Sunday, 11 October 2020

“Oleh sebab itu, saya akan bersedia dari sekarang dengan membuat keputusan penting bagi mendapatkan pendidikan untuk saya. Jangan tunggu hingga ia terlewat,” kata Hariss melalui Instagramnya semalam.

Baru-baru ini, Hariss dengan bersahaja menyatakan mengenai perkembangan kariernya selepas membuat hantaran ‘Coventry here I come’ di Facebooknya membuatkan kalangan peminatnya mendakwa yang beliau akan menyertai kelab Liga Kejuaraan Inggeris, Coventry City FC.

JDT menjuarai Liga Super untuk kali ke tujuh berturut-turut sejak 2014 minggu lepas, dan dalam masa yang sama merekodkan musim tanpa kekalahan untuk dua musim selepas 2016.

Diasaskan pada 1964, Akademi PSB merupakan sebuah pusat pendidikan tinggi swasta yang berkedudukan tinggi di Singapura.

Sebelum ini juga Hariss Harun telah viral akan berhijrah ke pasukan lain meninggalkan JDT.