Laman rasmi Facebook kelab Portugal, Portimonense SC diserbu ribuan peminat dan netizen tanahair yang teruja melihat aksi Safawi Rasid, bintang bola sepak negara, turun berlatih semalam.

Melalui tujuh keping gambar Safawi menyaksikan status berkenaan meraih 22,000 tanda sukaan, 920 perkongsian dan 3,400 komen.

Berdasarkan tinjauan status-status lain sebelum kehadiran Safawi di kelab terbabit, status pemain Kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) itu adalah paling tinggi pernah dicapai oleh kelab itu.

Kemunculan Safawi jelas menaikkan bilangan pengikut Portimonense SC di laman sosial yang sebelum ini agak sendu namun kini bertukar meriah apabila netizen dari Malaysia mula menghujani page rasmi kelab itu.

Safawi tidak putus-putus menerima kata-kata semangat dan iringan doa daripada netizen melalui ruangan komen, supaya dia berjaya di bumi Eropah.

Seorang pengguna FB, Asraf Roshidi mengucapkan tahniah dan akan terus menyokong karier Safawi.

“Semoga berjaya Pawi..do the best. Terbaik penyokong Malaysia ramai yang support Pawi,” tulis Asraf.

“Pawi jangan lupa bagi-bagi kopok leko kat kawan-kawan di sana…pakat-pakat rasa la deh,” kata Lukhman Saad.

Terdahulu, Safawi diperkenalkan secara rasmi oleh pengurusan Portimonense SC sebagai pemain terbaharu bagi menguatkan cabaran kelab itu yang beraksi dalam liga utama Portugal.

Safawi, 23, berpindah secara pinjaman selama semusim namun diberi pilihan oleh Johor Darul Ta’zim (JDT) untuk membeli secara tetap.