Penyerang pasukan kebangsaan, Safawi Rasid ingin membuktikan kesungguhannya dengan memanjangkan kariernya di Eropah selama mungkin.

Bintang Johor Darul Ta’zim (JDT) itu mempunyai kontrak satu musim dengan pasukan Liga Perdana – Portimonense SC di Portugal – tetapi dia berhasrat untuk menjadikan kedudukan pendek sebagai batu loncatan untuk kejayaan yang lebih besar di Eropah.

Rancangan pertamanya adalah untuk berada dalam barisan permulaan kelab dan bertambah baik sebagai pemain bola sepak.

“Saya melihat tugas ini sebagai peluang seumur hidup untuk saya bertambah baik,” kata Safawi sebelum berangkat pada Sabtu malam.

“Saya belum cukup sihat. Saya tidak tahu sama ada penginapan saya di Portugal akan dilanjutkan atau tidak tetapi saya ingin belajar sebanyak mungkin dari pengalaman ini yang tidak dapat dibeli.

“Sasaran pertama saya adalah memperjuangkan tempat dalam kesebelasan utama bersama kelab saya.”

Safawi akan menjalani kuarantin 14 hari sebelum membuat penampilan rasmi dengan Portimonense.

Safawi mahu sepenuhnya melibatkan diri dengan gaya hidup bola sepak profesional di Portugal.

“Saya tidak membawa makanan Malaysia. Saya perlu menyesuaikan diri dengan makanan Eropah dan juga aspek fizikal permainan di sana.

“Saya hanya mempunyai satu musim jadi saya benar-benar perlu menyesuaikan diri dengan kehidupan di sana.

“Saya akan mempunyai pembantu peribadi dan ejen saya untuk membantu saya menetap di sana.

“Jika itu adalah rezeki (berkat) saya, jika ada kelab besar mengambil saya, saya mungkin tinggal di Eropah lebih lama.”

Safawi mengakui bahawa dia sedih meninggalkan JDT setelah menolong mereka memenangi gelaran Liga Super ketujuh berturut-turut pada hari Sabtu.

Safawi telah menjaringkan 47 gol dalam 101 penampilan dengan Harimau Selatan dalam semua perlawanan tempatan dan antarabangsa sejak menyertainya dari T-Team dari Terengganu pada tahun 2017.

“Saya meninggalkan JDT dengan berat hati setelah empat tahun, saya mempunyai banyak kenangan manis bersama mereka,” katanya.

“Saya mengakui bahawa saya tidak tahu banyak tentang Portimonense kerana saya hanya fokus membantu JDT menjuarai Liga Super.

“Sekarang, saya mahu mengharumkan nama saya di dunia, saya mahu menjadikan Malaysia bangga.

“Saya mahu meningkatkan permainan saya dan membawa sesuatu dari sana ke pasukan kebangsaan,” tambahnya.

Portimonense kini berada di kedudukan ke-15 dalam Liga Perdana Portugal 18 pasukan setelah seri dan tewas dalam dua perlawanan pertama musim 2020-2021 yang bermula bulan lalu.

Artikel Asal : The Star

Foto : The Photoshooterz