Walaupun peminat bola sepak tidak dibenarkan memasuki stadium berikutan pandemik Covid-19, keadaan itu memberi kesan positif apabila jumlah tontonan aksi Liga M menerusi YouTube ketika ini mencatatkan purata hampir setengah juta tontonan untuk setiap perlawanan.

Ini jelas membuktikan bahawa Liga M terutama saingan elit Liga Super yang menampilkan 12 pasukan terbaik negara masih memiliki aura dalam kalangan peminat bola sepak tanah air.

Bagi tempoh sepanjang hampir tiga minggu saingan Liga M bersambung, tayangan menerusi medium YouTube Unifi telah merekodkan lebih 3 juta penonton secara keseluruhan. Ia membabitkan 18 perlawanan.

Perlawanan yang mendapat jumlah tontonan tertinggi adalah perlawanan membabitkan Johor Darul Ta’zim (JDT) menentang Perak pada Jumaat, 04 September lepas.

Dalam pertemuan yang berlangsung di Stadium Sultan Ibrahim itu, skuad Harimau Selatan menang besar 7-0 mengalahkan pasukan Bos Gaurus hingga mampu mencatatkan 740,000 jumlah tontonan.

Selain itu, perlawanan Felda United menentang Kedah di Stadium Tun Abdul Razak, Jengka, Pahang, pula mencatatkan jumlah penonton kedua tertinggi iaitu 439,000 tontonan.

Ketua Pegawai Eksekutif Liga Bolasepak Malaysia (MFL), Datuk Ab Ghani Hassan berkata, faktor yang menyaksikan peningkatan jumlah tontonan luar biasa membabitkan perlawanan Liga M adalah disebabkan orang ramai tidak boleh hadir ke stadium.

Ab Ghani berkata, situasi terbabit membuktikan industri bola sepak negara tidaklah sendu, malah semakin rancak dengan orang ramai tidak mahu melepaskan peluang menyaksikan pasukan masing-masing beraksi.

“Sudah tentu perlawanan Liga M terutama membabitkan pasukan tertentu mendapat sambutan hangat daripada penonton sekali gus membantu meningkatkan jumlah tontonan menerusi platform dalam talian.

“Walaupun penyokong bola sepak tanah air tidak boleh ke stadium, mereka masih mencari platform yang ada untuk menyaksikan perlawanan bola sepak tempatan,” katanya.

Sumber : Berita Harian

Foto : The Photoshooterz