Perkembangan terkini Covid-19 Malaysia pada 11 Mei 2020 telah diumumkan oleh Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia, Datuk Noor Hisham Abdullah petang tadi pukul 4.30 petang. Laporan penuh boleh diperolehi di kpkesihatan.com .

Jabatan Kesihatan Negeri Johor juga turut selari memberikan data Covid-19 terkini sehingga pukul 12.00 tengahari tadi.

LAPORAN PESAKIT COVID-19 NEGERI JOHOR :

KES POSITIF BARU :

Tiada Kes Baru di Johor untuk 9 hari berturut-turut ini sejak 3 Mei lepas. Jumlah kumulatif kes positif di Johor adalah kekal  667 kes. Kes positif di Johor merupakan 9.92 peratus daripada kes keseluruhan di peringkat negara (6,726 kes).

Daerah yang paling tinggi kes positif masih lagi Kluang (222 kes) diikuti dengan Johor Bahru (211 kes). Pusat Kuarantin Johor Bahru sahaja mempunyai 44 kes.

KES SEMBUH DAN DISCAJ :

Hari ini merekodkan 11 lagi kes discaj dan dibenar pulang. Jumlah kumulatif kes pesakit yang telah sembuh dan discaj sehingga hari ini adalah 493 kes (73.9 % darpada kes di Johor). Bertambah sebanyak 1.6 peratus hari ini.

KES KEMATIAN :

Tiada Kes Kematian dilaporkan di Johor hari ini buat hari ke 15 berturut-turut menjadikan jumlahnya kekal 18 kes keseluruhan. Kes Kematian tertinggi adalah dari Daerah Segamat iaitu 5 kes.

KES AKTIF (DALAM RAWATAN) :

** Kes Aktif, iaitu yang masih menerima rawatan di hospital adalah 156 kes, kurang 11 kes daripada semalam (167 kes). Ia satu perkembangan yang positif walaupun agak perlahan.

Sebanyak 2 kes, masih berada dalam ICU sejak 03 Mei .

ANTARA PERUBAHAN KES-KES DI JOHOR HARI INI :

1 ) KLUANG :

2 pesakit lagi dibenar pulang di Mukim Ulu Benut menjadikan jumlah Kes Aktif di Ulu Benut sekarang adalah 37 kes. Ia menunjukkan penurunan buat hari ke 12 berturut-turut sejak Khamis lepas. 42 orang telah dibenarkan pulang dalam masa 12 lepas. Kes Aktif di Ulu Benut masih yang paling tinggi di Johor. Diikuti dengan Pusat Kuarantin Johor Bahru (34 kes). 

2) SEGAMAT :

2 Kes Aktif berkurangan di Mukim Sermen menjadikan Daerah Segamat masih ada 5 Kes Aktif.

3) JOHOR BAHRU :

3 Kes Aktif berkurangan di Pusat Kuarantin (import) menjadikan Daerah Johor Bahru masih ada 61 Kes Aktif. 34 Kes Aktif itu datangnya dari Pusat Kuarantin tersebut.

4) TANGKAK :

2 Kes Aktif berkurangan di Mukim Serom menjadikan Daerah Tangkak masih ada 3 Kes Aktif iaitu di Mukim Serom (2) dan Tangkak (1).

5) BATU PAHAT :

2 Kes Aktif berkurangan di Mukim Simpang Kanan menjadikan Daerah Batu Pahat masih ada 3 Kes Aktif iaitu di Mukim Simpang Kanan (2) dan Sri Gading (1).

5 Daerah tiada berlaku sebarang perubahan itu adalah Muar (14), Pontian (5), Kulai (15), Kota Tinggi (11) dan Mersing (0).