Dion Cools mendedahkan bahawa dia masih belum dihubungi secara formal oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) untuk bermain dengan pasukan kebangsaan.

Beliau merupakan seorang pemain bek kanan kelab FC Midtjylland, telah dikaitkan dengan panggilan antarabangsa ke Harimau Malaya sejak bertembung dengan bekas kelab Club Brugge.

“Sudah tentu saya berminat untuk bermain untuk Malaysia,” kata pemain berusia 23 tahun itu kepada wartawan Astro Arena, Edleen Ismail dalam wawancara eksklusif pada hari Sabtu lepas.

“Sampai sekarang sebenarnya saya tidak pernah benar-benar mendapat tawaran rasmi, jadi saya tidak perlu membuat keputusan.

“Senang merasakan sokongan semua [rakyat Malaysia] apabila mereka selalu memberi komen atau menghantar teks kepada saya untuk bermain untuk pasukan kebangsaan.

“Tetapi sehingga saya harus membuat pilihan, saya tidak perlu memikirkannya dan tidak ada tekanan untuk saya.”

Cools juga menolak kemungkinan perpindahan ke Johor Darul Ta’zim (JDT) setelah dia dilihat bersama dengan pengarah sukan JDT Martin Hugo Perst pada November lalu.

“Tidak ada yang konkrit. Tuan Hugo dan Tunku Mahkota Johor [Tunku Ismail Sultan Ibrahim] berhubung secara mesra.

“Dia bahkan datang ke Brussels dan kami hanya berbual mesra. Senang melihatnya dan saya juga bercakap dengan Tunku Mahkota Johor (TMJ).

“Segala sesuatu yang telah dilakukan oleh [TMJ] untuk JDT sangat mengagumkan. Sangat bagus untuk melihat [projek mereka] di atas kertas, jadi saya berharap dapat melihatnya dalam kehidupan nyata suatu hari nanti,” katanya.

Pemain kacukan Belgium-Malaysia kelahiran Kuching berusia 23tahun itu pernah memuat naik satu Instastory yang seolah-olah beliau sudah bersedia untuk mewakili skuad kebangsaan Malaysia

Dalam buletin indosports juga membayangkan jika Dion Cools dinaturalisasi, Malaysia akan punyai seorang pertahanan termahal di ASEAN.

Profile Dion Cools dalam transfermarkt

Nilai semasa beliau mengikut transfermarkt.com adalah 800,000 euro bersamaan dengan RM3.8 juta.