Melalui siaran akhbar pada Februari lepas, berikut adalah berita berkenaan Safawi Rasid yang telah kami alihbahasa untuk tatapan anda.

Safawi Rasid dan Mohamad Salah dari Liverpool mempunyai sifat yang serupa. Kedua-duanya mempunyai kaki kiri yang manis (bagus).

Mantan kapten Liverpool Jamie Redknapp mengatakan: “Safawi memiliki kaki kiri yang unik seperti penyerang Liverpool, Salah. Orang Malaysia juga tidak takut mengambil pemain.

“Saya menonton video You Tube mengenai pertandingan yang melibatkan Safawi dan persembahannya sangat mengagumkan. Dia semestinya akan mencuba nasib di Eropah suatu hari kerana dia berpotensi menjadikannya lebih besar.

“Namun, Safawi harus mempunyai keinginan untuk pergi ke luar negeri. Kadang-kadang, ini memberi kejayaan seperti bagaimana bintang Jepun Takumi Minamino memperoleh kontrak dengan juara Austria Red Bull Salzburg sebelum bergabung dengan Liverpool pada bulan Disember.

Safawi menjadi bintang musim lalu bersama Johor Darul Ta’zim (JDT) dengan membantu JDT menjuarai Liga Super dan Piala Malaysia. Beliau menjaringkan 20 gol untuk kelab tahun lalu.

Safawi juga merupakan penjaring terbanyak pasukan kebangsaan tahun lalu dengan enam gol.

[Alih bahasa dari : The New Straits Time, 05 Februari 2020]

Foto : The Photoshooterz