Alistair Edwards adalah kelahiran Australia dan telah banyak terlibat dengan dengan bola sepak Australia sama ada di peringkat senior atau remaja mahu pun kelab-kelab. Beliau juga pernah menyumbang tenaga kepada pasukan Johor Darul Ta’zim sekitar tahun 1990 dan 1991.

Kisah beliau dan kejayaan JDT telah dipaparkan melalui buletin sukan “The World Game” terbitan Australia pada akhir Mac 2020 lepas. Didalam menceritakan kejayaan JDT, beliau tidak lupa kepada orang yang telah memain peranan menjadikan JDT seperti yang JDT sekarang ini iaitu DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor (TMJ)

Di sini kami petik beberapa temubual The World Game dengan Alistair Edwards :

“Kami mempunyai kemudahan bertaraf dunia di sini … kami bermula dengan hanya satu pasukan dan satu bilik ganti dan sekarang mempunyai stadium yang menjadi kecemburuan di rantau ini, kemudahan latihan canggih, pusat sains sukan dan penubuhan akademi.

“Kelab ini sudah menjadi yang terbesar di Asia Tenggara tetapi rencananya adalah untuk menjadi salah satu kelab teratas di seluruh Asia, walaupun kami masih memiliki jalan panjang untuk mencapainya.

“TMJ ingin menguasai bola sepak Asia terlebih dahulu, meletakkan infrastruktur terbaik dan kemudian membuat ‘inroad’ di ACL, yang tidak pernah dilakukan oleh pasukan lain di Malaysia sebelumnya.

“Kami menjalin kerjasama dengan Valencia – dari mana asalnya pelatih akademi kami – dan mereka sangat menyukainya di sini sehingga mereka memutuskan untuk tinggal.”

Ini adalah kelab paling maju di Asia Tenggara, ”katanya. “Kami juga menunjukkan bahawa kami dapat bersaing dengan kelab-kelab besar di seluruh Asia.

“Kami mempunyai 30 staf asing, dari pengurus (Figueroa) dan pengarah sukan Martin Prest (Argentina) hingga staf kecergasan dan fisio (Sepanyol).

“Peranan saya adalah untuk mengawasi akademi, pasukan pertama dan JVT 11 … ia bermula dari awal dan kami telah melihat banyak kemajuan.

“Bekerja dengan orang yang berkaliber begitu mencabar dan bermanfaat. TMJ adalah peminat bola sepak Sepanyol, Argentina dan Brazil. Dan dia adalah pelekat bagi setiap butiran kecil.

“Dia mempunyai hubungan yang luar biasa di seluruh dunia seperti David Beckham dan (ejen super) Jorge Mendez, yang sering berada di sini bersama dengan Ryan Giggs dan Luis Figo.

“Ini skuad muda yang cantik tetapi pemain asing juga penting – pemain seperti Diogo dan Mauricio dan Gonzalo Cabrera dan Leandro Velazquez (kedua-duanya Argentina).

“Kami baru saja melantik ketua pencari bakat (head scout) yang baru, dan dia juga dari Argentina.”

Sumber : The World Game