Liga Malaysia baru melangkah ke perlawanan keempat pada 15 Mac lepas. Genap sebulan pada hari ini. Semua perlawanan dihentikan kesan daripada wabak pandemik Covid-19. 

Semua rakyat Malaysia diarahkan untuk mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang masuk ke fasa ketiga mulai esok.

Bolasepak Malaysia turut terjejas berikutan pandemik tersebut.

Ketidaktentuan ancaman pandemik itu akan pulih menyebabkan timbul pandangan dan desakan beberapa pihak supaya Liga-M dibatalkan dan dimulakan semula tahun depan.

Berikut adalah pendapat yang diberikan oleh Setiausaha Agung AFC, Datuk Windsor Paul John apabila ditanya oleh wartawan sukan Sinar baru-baru ini.

Kondederasi Bola Sepak Asia (AFC) tidak menghalang sekiranya Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mahu membatalkan saingan Liga Malaysia (Liga-M) musim ini ekoran pandemik koronavirus (Covid-19).

Datuk Windsor Paul John berkata, keputusan membatalkan liga tertakluk kepada badan induk bola sepak di negara masing-masing.

“Di Asia sendiri sudah ada beberapa liga dibatalkan, antaranya Liga Macau dan Liga Sri Lanka. Keputusan membatalkan liga tertakluk kepada peraturan liga di negara masing-masing.

“AFC tidak akan dan tidak mempunyai kuasa untuk menghalang sama ada liga mahu dibatalkan atau disambung semula kerana ia keputusan domestik atau dalaman,” katanya kepada Sinar Harian.

Pandemik Covid-19 ni negara kita yang semakin membimbangkan ini masih belum nampak akan pulih dalam masa terdekat ini.

Windsor turut menasihatkan setiap negara yang mahu membatalkan liga supaya mengkaji keperluan tersebut dan dalam masa sama melihat kepada beberapa aspek terutamanya dari sudut penajaan.

“Pelbagai perkara perlu diambil kira sebelum membatalkan liga. Paling penting adalah dari segi pendapatan menerusi hak penyiaran dan penajaan yang telah diberikan.

Sekiranya Liga-M boleh disambung semula nanti, belum tentu lagi penonton dibenarkan masuk stadium sekurang-kurangnya untuk beberapa perlawanan awal.

Fasa ketiga PKP akan bermula esok, 15 April untuk jangka masa 2 minggu lagi.

“Penaja ini beri penajaan untuk setiap perlawanan yang berlangsung dan jika batal liga, maknannya badan induk bola sepak negara itu perlu bayar balik semua perbelanjaan tersebut. Jika penaja dapat beri kelonggaran, maka mungkin tiada masalah untuk dibatalkan,” katanya.

Kebanyakan pasukan mengharapkan jualan tiket setiap perlawanan di stadium masing-masing. 

Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan AFC akan merangka mekanisme baharu saingan di pentas Asia musim depan ekoran penularan wabak Covid-19.

“Nak cari siapa (pasukan) main di peringkat Asia, AFC akan longgarkan syarat sebab situasi ini (Covid-19) luar biasa dan perlu ada mekanisme untuk tentukan siapa yang wakil,” jelasnya.