Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan dilanjutkan lagi dua minggu bermula 15 hingga 28 April ini.

Perkara itu diumumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi.

Beliau berkata, perlanjutan itu selaras dengan nasihat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) supaya tidak menamatkan PKP dengan lebih awal.

Menurut Tan Sri Muhyiddin Yassin juga rakyat perlu bersedia untuk Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan dalam tempoh lebih lama. Ia mungkin berlarutan untuk tempoh beberapa bulan, sebelum betul-betul dapat pastikan penularan wabak COVID-19 100 peratus diatasi.

“Itupun kehidupan kita mungkin tidak boleh kembali seperti sedia kala. Selagi virus ini masih ada, amalan penjarakan sosial mesti diteruskan. Kita mesti sentiasa menjaga kebersihan diri.

“Elakkan sebarang perhimpunan. Hindari tempat yang sesak. Bulan Ramadan akan menjelang tiba tidak lama lagi. Kita tidak boleh ke bazar Ramadan untuk membeli juadah berbuka puasa, tidak boleh ke masjid untuk bertarawih.

“Jadi bertarawih lah di rumah bersama keluarga. Mungkin juga kita tidak boleh balik ke kampung seperti biasa. Walaupun sukar untuk kita bayangkan perkara ini, tetapi inilah kenyataan yang akan kita hadapi,” katanya dalam perutusan khas hari ini.

Sesi persekolahan pula akan ditangguhkan sehingga kerajaan benar-benar yakin negara kembali pulih daripada wabak COVID-19. Pelajar sekolah bagaimanapun dinasihatkan masih perlu meneruskan pembelajaran di rumah.“Saya telah meminta Kementerian Pendidikan supaya melaksanakan pembelajaran dari rumah atau home based learning sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.

“Pembelajaran ini mungkin untuk tempoh yang seterusnya sehingga sekolah dibuka,” katanya dalam Perutusan Khas COVID-19 di Putrajaya dekat sini, hari ini.

Anda boleh membaca Teks Ucapan penuh oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin yang telah disiarkan secara langsung pukul 4.00 petang tadi di Berita Harian.