Johor Darul Ta’zim (JDT), juara bertahan dipaksa bekerja keras sebelum menang tipis 1-0 ke atas PDRM sebentar tadi dalam aksi Liga Super Malaysia 2020 di Stadium Bolasepak Kuala Lumpur, Cheras.

Taktikal PDRM yang lebih banyak ‘berkawad’ di hadapan gol hampir mengecewakan skuad Harimau Selatan itu sebelum kesilapan dalam tempoh enam minit terakhir menyaksikan tuan rumah dihukum dengan sepakan penalti yang disudahkan Diogo Santo.

Dengan keputusan itu, JDT terus mengekalkan momentum kemenangan manakla skuad ‘The Cops’ masih tercari-cari lagi mata untuk mengurangkan defisit negatif dua mata pada musim ini.

PDRM FA baru-baru ini di denda 3 mata setelah ada masalah pembayaran gaji benerapa pemain. Tanpa sebarang mata ditambah pula denda tersebut membuatkan mata terkini PDRM menjadi negatif (-2).

JDT turun tanpa Safawi Rasid yang ‘direhatkan’, namun JDT tetap menguasai sebahagian besar permainan dan mencipta beberapa peluang pada babak pertama namun ia disia-siakan oleh JDT daripada memperolehi gol pendahuluan.

Ketangkasan See Tian Keat, penjaga gol tuan rumah, juga dilihat menjadi antara punca PDRM berjaya memastikan gawang mereka tidak dibolosi sepanjang tempoh 45 minit pertama sekali gus menyaksikan kedudukan terikat tanpa jaringan sehingga tamat babak pertama.

Dalam babak kedua dengan tekanan bagi memburu gol, JDT terus rancak memburu gol pertama. Kemasukan Gonzalo Cabrera dan Syafiq Ahmad pada babak kedua nyata belum mampu menembusi pertahanan PDRM.

Namun, Diogo memastikan mata penuh dibawa pulang apabila dia meledak gol kemenangan pada minit ke-84 walaupun pada mulanya sepakan penaltinya terkena tiang. Gol tersebut memusnahkan impian skuad bimbingan Ishak Kunju Mohamad itu untuk berkongsi satu mata.

JDT akan kembali ke Johor Bahru untuk melayan kunjungan FELDA United di Stadium Sultan Ibrahim sementara PDRM akan bertemu satu lagi ‘pendatang baharu’, UiTM FC di Shah Alam.

Kesebelasan pemain JDT : Farizal Marlias (C), Matthew Davies, Afiq Fazail, Diogo Luís Santo, Leandro Sebastián Velázquez, Nazmi Faiz, La’Vere Corbin-Ong, Fadhli Shas, Natxo Insa, Maurício dos Santos Nascimento , Liridon Krasniqi

Simpanan : Izham Tarmizi, Adam Nor Azlin, Syamer Kutty Abba, Aidil Zafuan, Gonzalo Cabrera, Akhyar Rashid, Syafiq Ahmad