Perlawanan Liga Super pusingan ke 19 telah selesai sebentar tadi dengan kemenangan besar JDT terhadap pasukan yang maranke perlawanan akhir (finalis) Piala FA 2019.

Kemenangan sebelum perlawanan seolah-olah sudah dijanhkakan, namun besar JDT menewaskan Perak 3-0 itu suatu di luar dugaan.

Perak gagal mengekang JDT yang rakus menyumbat gol demi gol. Dua gol dari Leandro Velazquez dan satu dari pemain gantian (Akhyar Rashid) yangbhanya perlu 3 minit berada di atas padang untuk menyumbat gol.

Adakah Perak sudah bersedia ke final Piala FA nanti !

Adakah Perak hanya menganggap perlawanan malam ini tadi sebagai persediaan dan pemanas basan untuk final Piala FA yang lama lagi itu ?

Skuad Perak yang tewas malam ini merupakan skuad yang sama mengalahkan Pahang 3-0 sebelum ini dalam saingan sepruh akhir kedua Piala FA dan seterusnya melayakkan Perak ke final menentang Kedah.

Durakoviv hanya membuat perubahan menurunkan Ronaldo menggantikan Nor Hakim Hassan.

Bagi JDT, satu-satunya perlawanan yang paling getir dalam baki 4 perlawanan Liga Super adalah perlawanan menentang Perak yang dianggap pasukan yang tidak boleh diduga dan mempunyai keseimbangan pemain.

Namun setelah Perak berjaya ditewaskan, maka 3 baki perlawanan ini akan menyaksikan JDT kebih mudah berpeluang mengakhiri liga musim ini dengan rekod tanpa kalah (invincible) seperti pada musim 2016. 

Perlawanan berikutnya bagi JDT adalah melawan PJ City (10/07-Home), Kuala Lumpur (14/07) dan TFC (21/07-Home). 

Foto : Malaysia Football League (MFL)