JOHOR Darul Ta’zim (JDT) berada dalam kelas tersendiri dan membuktikan mereka adalah pasukan yang menjadi aspirasi apabila menjulang kejuaraan Liga Super buat kali keenam berturut-turut.

JDT bergelar juara buat kali pertama pada 2014 dan dominasi mereka dalam saingan Liga Malaysia (Liga-M) berterusan musim ini.

Tidak seperti saingan sengit dalam Liga Perdana Inggeris (EPL) yang menyaksikan gelaran juara hanya ditentukan dalam perlawanan terakhir, Harimau Selatan bergelar juara dengan baki empat perlawanan lagi.

Setakat ini, mereka menikmati rekod tanpa kalah dalam aksi liga.
Ketika berkunjung ke Stadium Hang Jebat bertemu Melaka United, malam tadi, Nazmi Faiz Mansor membuka tirai jaringan seawal minit ke-7 dan 20 minit kemudian, Diogo Luis Santo, menggandakan jaringan buat JDT manakala Shukor Adan menyumbat gol saguhati sebelum tamat perlawanan.

Kejayaan barisan kendalian Benjamin Mora musim ini turut menyaksikan mereka layak secara automatik ke pentas tertinggi Asia, Liga Juara-Juara Asia (ACL) musim depan.

“Saya gembira meraih trofi Liga Super kedua secara peribadi.

“Ditabalkan juara ketika perlawanan masih berbaki empat perlawanan merupakan satu pencapaian yang sukar dipercayai.

“Saya amat gembira atas segala sokongan yang diberikan Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim, barisan kejurulatihan dan peminat,” kata pemain tengah, Syamer Kutty Abba.

Dalam masa sama, Nazmi enggan dibuai kejayaan kerana perjuangan mereka belum selesai.

“Liga masih ada baki empat perlawanan lagi.

“Kami mahukan terus (meraih) kemenangan lagi dan perjuangan kami masih belum berakhir.

“Kami mahu muncul sebagai juara yang tidak terkalah musim ini,” ujarnya.

Sementara itu pemain palin senior, Aidil Zafuan tidak mahu kejayaan itu berhenti di situ sahaja malah mahi ianya berterusan

“Kita mahu mencari piala untuk JDT secara berterusan selepas ini, usaha ini tidak akan terhenti namun tidak boleh terlalu selesa dengan apa yang dicapai kerana ada berbaki beberapa perlawanan yang kita perlu fokus.

“Insya Allah kita mahu buat lagi sejarah untuk pasukan ini dan tidak mahu tewas lagi, sejak tahun pertama menyertai JDT saya memang berhasrat untuk membantu mendapatkan piala tetapi tidak menyangka ia adalah enam kali berturut-turut,” katanya.

Artikel Penuh : Astro Awani

Foto : ThePhotoshooterz