B. Sarhianathan berkata Safawi Rasid sebagai pemain yang telah meningkat naik dengan begitu drastik bersama Johor Darul Ta’zim (JDT), yang hanya mengikat pemain bola sepak import yang berkualiti tinggi.

“Pemain tempatan seperti Safawi, bagaimanapun, harus mencuba nasib mereka di liga di luar Malaysia kerana ia akan membantu mereka meningkatkan permainan mereka.” kata Sathianathan.

“Gergasi Asia seperti Jepun dan Korea Selatan adalah berkelas dunia sebagai pemain terbaik mereka sanggup bermain di liga teratas dunia.

Kehadiran pemain import dalam Liga Malaysia dilihat secara keseuruhannya gagal meningkatkan permainan permainan pemain-pemain tempatan. 

Buat masa ini setiap pasukan dari Liga Super Malaysia dibenarkan menurunkan lima pemain import termasuk setiap seorang dari negara Asia dan Asean. 

B. Satiananthan, bekas jurulatih kebangsaan, berkata Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) harus menilai semula kuota bagi warga asing kerana pemain bola sepak tempatan tidak mendapat masa bermain yang cukup dalam liga.

‘Di era profesional, penting untuk mempunyai pemain asing kerana kehadiran mereka akan membantu pasukan kita menjadi lebih berdaya saing, terutamanya dalam pertandingan kelab Bola Sepak Gabungan Asia (AFC).

Bagaimanapun, pasukan di Liga Perdana sebaiknya hanya dibenarkan tiga pemain asing manakala Liga M3 hanya perlu untuk pemain tempatan, “kata jurulatih Selangor itu.

“Pada masa ini, hanya beberapa pasukan yang diurus secara profesional. JDT mengetuai senarai pasukan terurus terbaik dalam Liga M. kata Sathianathan.

Artikel penuh di : New Straits Time