Bagi seorang pemain bola sepak, Adam Nor Azlin, bermain sepanjang bulan puasa tidak menjadi masalah bagi beliau.

Malah, dia juga pernah merayakan Hari Raya Aidilfitri di luar negara semasa berkhidmat dengan Harimau Muda dan Johor Darul Ta’zim (JDT).

Adam berkata tidak akan ada kejayaan tanpa pengorbanan. Dan dia gembira keluarganya memahaminya.

Pemain berusia 23 tahun itu perlu meletakkan sambutan Hari Raya sekali lagi kerana dia boleh bermain untuk pasukan kebangsaan apabila mereka menghadapi Timor Leste dalam pusingan kelayakan pertama Piala Dunia 2022 dalam perlawanan timbal balik pada 7 dan 11 Jun di Stadium Nasional di Bukit Jalil.

“Saya gembira dan berterima kasih bahawa jurulatih Tan Cheng Hoe kerana masih percaya pada kebolehan saya, saya bersedia bermain menentang Timor Leste,” kata Adam.

“Saya berpuasa dan merayakan Hari Raya Aidilfitri di luar negara, saya tidak bersama keluarga saya pada masa itu, saya gembira kerana mereka memahami sifat kerja saya.”

Adam adalah salah seorang pemain yang berumur bawah 23 tahun dalam skuad kebangsaan.

Pemain lain ialah Akhyar Rashid, Safawi Rasid, Syamer Kutty Abba, Dominic Tan, Faisal Halim, Ifwat Akmal Chek Kassim, Irfan Zakaria, Syafiq Ahmad, Syazwan Andik Ishak dan Rodney Akwensivie. Adam percaya pemain muda mempunyai apa yang diperlukan untuk cemerlang dalam pasukan.

“Campuran pemain senior dan junior dalam pasukan membantu banyak. Suasana adalah harmoni walaupun semua sibuk bermain … itu persaingan yang sihat,” kata Adam.

“Saya mahu membawa Harimau Malaya ke peringkat seterusnya.”

Sumber : The Star