Progres pembinaan stadium baharu kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) sedang berjalan lancar dan dari masa ke semasa boleh dilihat perubahan demi perubahan.

Pengurusan JDT sentiasa berkongsi perlembangan dan progres pembinaan tersebut. Stadium baharu JDT tersebut, Stadium Sultan Ibrahim terletak di Iskandar Putri, Johor hasil ilham dari pemilik JDT, DYAM TMJ.

Berikut dikongsikan bersama video progres pembinaan Stadium Sultan Ibrahim yang telah dimuatnaik oleh Southern Corridor Malaysia.

Upacara pecah tanah telah dilakukan awal pada Januari 2016. Pelbagai perubahan mengikut keperluan dan citarasa telah berlaku dan dijangkakan pada awalnya siap Mei 2019.

Namun Stadium Sultan Ibrahim itu dijangkakan dapat disiapkan sepenuhnya menjelang musim hadapan. Stadium ini berkapasiti sekitar 40 ribu penonton dan khusus untuk bola sepak. Tiada track atau balapan untuk aktiviti olahraga.

PERKEMBANGAN TERKINI STADIUM BAHARU JDT ———LATEST JDT NEW STADIUM DEVELOPMENTSHidup Johor Demi Johor#HarimauSelatan#SouthernTigers#PermataSelatan#JewelOfTheSouth#JDTuntukSemua#JDTforAll

Posted by JOHOR Southern Tigers on Tuesday, May 28, 2019

Melihat pada gambar progres yang dimuatnaik oleh JOHOR Southern Tigers, banyak progres telah berlaku. Sudah kelihatan rumput-rumput yang telah ditanam.

Stadium yang menelan belanja sekitar RM300 juta itu akan menjadi stadium rasmi kelab JDT menggantikan stadium yang sedia ada sekarang ini, Stadium Tan Sri Dato’ Haji Hassan Yunos, Larkin yang telah merekodkan juara Liga Super Malaysia lima tahun berturut-turut sejak 2014.