Bintang muda Harimau Malaya, Akhyar Rashid bersedia membantu menajamkan lagi barisan serangan Harimau Malaya menjelang aksi playoff pusingan pertama Kelayakan Piala Dunia 2022 dan Piala Asia 2023 pada 7 dan 11 Jun ini menentang Timor Leste.

Jelasnya, latihan di bulan puasa sedikit sebanyak memberi cabaran untuknya mengekalkan stamina namun inilah antara tanggungjawab yang perlu dilaksanakan sebagai seorang pemain bola sepak.

Menurut Akhyar melalui laporan dari Utusan Malaysia, 28 Mei, “Kalau jurulatih bagi peluang mana-mana tempat di bahagian serangan, saya boleh bermain cuma nak mencari keserasian itu perlukan masa sedikit.

“Latihan hari ini (semalam) ok tapi sedikit letih sebab di bulan puasa. Apapun ini adalah tanggungjawab kami sebagai pemain,” katanya ketika ditemui pemberita sebelum sesi latihan di sini hari ini.

Akhyar sering mencuri tumpuan peminat bola sepak negara dengan aksi lincahnya di atas padang dan kemahiran tinggi melakukan gelecekan yang sering mendatang masalah kepada pihak lawan.

Biarpun, kurang mendapat tempat ketika Piala AFF 2018, namun pemain kelahiran Kedah itu sering memberi impak setiap kali diturunkan.

“Sepanjang di JDT (Johor Darul Ta’zim), banyak peningkatan yang saya berjaya lakukan dari segi fizikal dan mental.

“Kali ini saya lebih bersedia untuk diturunkan dalam kesebelasan utama jika diberi kepercayaan oleh jurulatih,” jelasnya.

Artikel Asal : Utusan Malaysia