Oleh kerana terlalu gembira dan geram dapat menjaringkan gol, Safawi Rasid tlangsung tidak memikirkan langsung apa akibat yang akan diterimanya.

Gelagat Safawi menambat hati penyokong yang hadir menyaksikan perlawanan antara Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Kedah malam tadi. Perlawanan berlangsung di Stadium Tan Sri Dato’ Haji Hassan Yunos menyaksikan JDT berjaya menumbangkan pasukan Kedah 2-0. Setiap satu gol dijaringkan di setiap separuh masa oleh Leandro Velazquez (33’) dan Safawi Rasid (87’).

Safawi terus menanggalkan bajunya sebaik sahaja beliau berjaya menjaringkan gol kedua JDT. Ini bermakna janjinya tertunai untuk meledak gol ke gawang Kedah. Sebelum ini dalam perlawanan di Alor Star pusingan pertama Liga Super, Safawi juga menjaringkan gol tunggal JDT pada awal perlawanan minit ke 10. 

Safawi tidak terlepas dari mendapat perhatian pengadil perlawanan malam tadi dan tindakan beliau itu mengundang layangan kad kuning kepada beliau.

Dalam perlawanan di Kedah itu JDT hanya berjaya membawa pulang 1 mata kerana Kedah berjaya menyamakan kedudukan.

Ini juga bermakna Safawi telah menjaringkan dalam dua pertemuan dengan kedah dalam setiap pusingan. 

Safawi Rasid adalah antara 26 pemain yang mendapat panggilan ke latihan pusat skuad kebangsaan sebagai persediaan menghadapi kelayakan Piala Dunia 2022 / Piala Asia 2023. Beliau akan memulakan latihan pada hari ini, Isnin 27 Mei 2019.

Gol Safawi malam tadi merupakan gol peribadi ke 7 beliau musim ini dan menduduki tangga ke 3 penjaring JDT terbanyak setakat ini. Penjaring JDT terbanyak adalah Diogo Santo (10 gol) dan Gonzalo Cabrera (8 gol).

Ktedit Foto : The Photoshooterz

Grafik : FAM