Safawi Rasid mengharapkan kekuatan mental serta berbekal semangat juang tinggi sebagai azimat ketika melayani kunjungan Kedah pada aksi Liga Super di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, malam esok.

Safawi tidak diturunkan menentang Gyeongnam FC dalam aksi terakhir Kumpulan E Liga Juara-Juara Asia (ACL). Skuad Harimau Selatan tewas 0-2 dan seterusnya tersingkir awal dari saingan ke pusingannkalah mati.

Namun JDT tampak mahu mengembalikkan rentak kemenangan pasukan juara liga lima musim berturut-turut sejak 2014.

Berikut adalah hasil temubual yang dilakukan oleh wartawan Berita Harian bersama Safawi Rasid menjelang perlawanan menentang Lang Merah malam esok di Stadium Larkin.

“Ya..saya tidak diturunkan dalam aksi terakhir ACL akibat penggantungan satu perlawanan, namun sepanjang berada di Korea Selatan kami meneruskan latihan bukan sahaja persiapan menentang Gyeongnam FC malah berlatih untuk berdepan Kedah juga.

“Pertembungan menentang Kedah adalah aksi terakhir sebelum rehat selama hampir dua minggu dan ia perlawanan penting bagi kami dan tidak boleh melepaskan peluang untuk mencipta kemenangan di laman sendiri.

“Kami tidak boleh terlalu selesa berada di puncak liga walaupun sudah menjarakkan 10 mata dengan Pahang, sebaliknya harus konsisten dan memberi fokus sepenuhnya dalam baki perlawanan liga terutama menentang Kedah,” katanya.

“Kami juga harus berwaspada dengan corak permainan Kedah yang kita tahu mereka dibarisi pemain hebat. Namun semangat saya dan rakan sepasukan selain semangat penyokong JDT akan cetus motivasi kepada kami memberi persembahan terbaik.

Dalam pertemuan pusingan pertama 29 Mac lalu di Stadium Darul Aman, JDT sekadar mencatat keputusan seri 1-1 dengan Kedah. Safawi mencipta jaringan tunggal JDT pada minit ke-10 babak pertama menerusi sepakan percuma. 

Adakah Safawi akan mengulangi jaringan ketika menentang Kedah dalam perlawanan itu ?

Safawi berkata segalanya bergantung kepada hasil kerjasama berpasukan dan tidak mungkin untuk dia melakukan secara berseorangan malah dia juga berharap tuah stadium keramat JDT akan terus menyebelahi pasukan itu.

Foto : The Photoshooterz