Menyokong satu-satu pasukan/kelab tiada had dan sempadannya. Tidak mengira sesebuah kelab itu kecil atau besar, terkenal atau tidak dan jauh atau dekat.

Tidak ketinggalan juga dengan kelab Johor Darul Ta’zim (JDT) yang dianggap sebuah kelab kecil (dari kaca mata Asia dan dunia) yang sedang meningkat naik dan menempa nama di rantau Asia.

Berikut adalah nukilan pengalaman seorang penyokong JDT melalui akaun twitter beliau (Juanbapakaw) yang baru-baru ini menyaksikan perlawanan JDT menentang Gyeongnam FC. Beliau diberi kesempatan bertemubual dengan sepasang penyokong JDT yang berasal dari Jepun.

Yasu dan isteri beliau Maki berasal dari Osaka, Jepun. Di sana, mereka menyokong kelab di Division 4 Nara Club. Ultras disana digelar Ancient Squad & Yasu adalah salah seorang komrad yg aktif.

2 tahun lepas pasangan ini pergi menyaksikan perlawanan play-off ACL antara Gamba Osaka dan kelab kecil dari selatan tanahair Johor Darul Ta’zim (JDT).

Walaupun keputusan tidak berpihak kepada skuad Harimau Selatan, namun malam itu Yasu dan Maki jatuh cinta pada JDT serta Boys of Straits.

2017 mereka berdua terbang ke Johor tunaikan impian menyaksikan JDT julang Piala MSL di Larkin.

Tahun ini pula mereka berkesempatan lihat JDT beraksi di kejohanan tertinggi Asia di mana JDT beraksi melawan Gyeongnam FC.

Maki dan Yasu turut menyokong JDT di Stadium Boasepak Changwon, Korea Selatan

Siapa sangka pasukan yang dulu dibelasah oleh Gamba Osaka kini mampu tumbangkan juara bertahan, Kashima Antlers di Larkin.

Cukup terharu mendengar cerita bagaimana mereka berdua ini berkorban masa dan wang semata-mata untuk kelab yg 5000km jauh dari tempat asal mereka.

Kita selalu dengar cerita rakan-rakan yang sanggup bergadai ke eropah tengok bola. Amat jarang kita dengar kisah seperti pasangan dari Jepun ini.

Yasu dan Maki adalah bukti budaya bolasepak kita ada daya tarikan tersendiri.

Kalau orang luar boleh sehati dan sejiwa turun ke stadium untuk kelab yang bukan dari tanah kelahiran mereka, kenapa kita tidak boleh buat benda yang sama utk kelab tempatan?

Apa lagi yang kita tunggu?

Semoga pasangan suami isteri ini kekal bersama JDT untuk selamanya.

Perlu ingat kelab ini (JDT) bukan eksklusif untuk anak jati Johor.
Kelab ini untuk Malaysia.
Kelab ini untuk Asia.
Kelab ini untuk dunia.
Kelab ini untuk semua.

JDT not by BIRTH but by HEART.

Kredit kepada : Juan Bapakaw