Johor Darul Ta’zim (JDT) menumpaskan juara Liga Juara-Juara AFC 2018, Kashima Antlers dengan kemenangan tipis 1-0 di Stadium Tan Sri Dato’ Haji Hassan Yunos sebentar tadi.

Kemenangan itu mencatat rekod sejarah baharu JDT dalam saingan Liga Juara-Juara AFC (ACL) apabila ia adalah kemenangan pertama bagi JDT yang sebelum ini hanya mengutip 1 mata sahaja apabila seri dengan Gyeongnam FC di Larkin.

Belum ada lagi kelab dari Malaysia yang bermain dalam ACL apatah lagi memenangi satu-satu perlawanan. Hanya JDT sahaja sehingga kini yang berjaya mencipta rekod tersebut.

JDT turun ke padang untuk perlawanan ke 5 Kumpulan E ACL 2019 dengan tiada sebarang tekanan. Mencapai kemenangan atau pun setidak-tidaknya seri sudah memadai dan buat mereka puas hati.

Turun tanpa beberapa tonggak seperti Farizal Marlias dan Diogo Santo tidak merencatkan permainan JDT, malah nampak kelihatan lebih kemas dan bersemangat.

JDT banyak menguasai permainan sehingga ada ketika mengawal 70 peratus permainan berbanding Kashima Antlers. Asakan dan benerapa gerakan cantik memukau dan menghadkan pergerakan Kashima yang turut tanpa beberapa pemain utama mereka.

JDT berjaya menghasilkan gol tunggal perlawanan pada minit ke 69 melalui sepakan cantik dari Syafiq Ahmad ke penjuru kiri gawang Kashima Antlers tidak terjangkau oleh Kwoun Sun-Tae, penjaga gol Kashima.

Kashima tersentak dengan jaringan tersebut dapat dilihat apabila mengubah dan mengasak ke kubu JDT pada 10 minit terakhir dan membuat beberapa pertukaran.

Dengan kemenangan di hadapan hampir 5,000 penyokong, JDT berjaya menambah mata menjadi 4 mata, namun masih berada di tangga terbawah Kumpulan E.

Peluang JDT ke pusingan 16 seterusnya tiba-tiba muncul selepas perlawanan malam ini. Namun terlebih dahulu menunggu keputusan perlawanan terakhir pada 22 Mei nanti. JDT berpeluang sekiranya berjaya menewaskan Gyeongnam FC di tempat lawan dan perlawanan satu lagi memihak kepada Shandong Luneng.

Kesebelasan utama JDT : Izham Tarmizi, S. Kunanlan, Aidil Zafuan, Mauricio, Corbin Ong, Gonzalo Cabrera, Afiq Fazail, Hariss Harun, Syafiq Ahmad, Safawi Rasid, Nazmi Faiz

Foto : The Photoshooterz