Juara Liga Super Malaysia Johor Darul Ta’zim kekal dalam kedudukan ke-36 (No. 3 ASEAN) dalam kemas kini terkini.

Kelab Filipina Ceres Negros FC telah mengatasi kedudukan kelab Liga Thailand Buriram United sebagai kelab ranking tertinggi di rantau ASEAN dalam kemaskini terkini Kedudukan Kelab AFC.

Menurut ranking yang diterbitkan oleh Footy Rankings, Ceres telah memanjat tiga tempat ke atas untuk menjadi kelab ranking ke-31 di bawah Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) manakala juara Liga Thailand Buriram telah jatuh satu tempat ke No 33 di Asia.

Pendakian terbaru Ceres muncul selepas kemenangan besar 5-0 ke atas Shan United di Piala AFC 2019 pada 1 Mei manakala Buriram tidak bermain dalam Liga Juara-Juara AFC 2019 yang menjejaskan kedudukan mereka dalam kemas kini 2 Mei.

Ceres telah menempah tempat di separuh akhir Zonal ASEAN Piala AFC musim ini selepas memenangi perlawanan kelima mereka di peringkat kumpulan. Mereka kini akan menghadapi Vietnam Becamex Binh Duong dalam perlawanan terakhir kumpulan pada 15 Mei.

Sementara itu, kedua-dua Buriram dan JDT terletak di bawah kumpulan mereka masing-masing di ACL 2019. Buriram akan menghadapi Urawa Red Diamonds di Liga Juara-Juara AFC (ACL) mereka yang akan datang pada 7 Mei manakala JDT akan menjadi tuan rumah perlawanan menentang juara Asia, Kashima Antlers pada 8 Mei.

Sumber : Fox Sports Asia

Foto : The Photoshooterz