Seorang pemmpin seperti Tunku Ismail Sultan Ibrahim (TMJ) diperlukan untuk merubah landskap bolasepak Indonesia secara menyeluruh.

Kenyataan itu diakui sendiri oleh seorang pemerhati bola sepak Indonesia, Estu Ernesto yang tanpa berselindung menyatakan negaranya cemburu dengan Malaysia yang memiliki pemimpin bola sepak seperti Tunku Mahkota Johor (TMJ) itu.

Estu Ernesto, yang merupakan wartawan portal terkenal Indonesia, bolasporrt.com berpendapat kebangkitan bolasepak Malaysia telah mula menampakkan impak semenjak Tunku Ismail membuat penampilan memmpin Johor Darul Ta’zim (JDT) dalam Liga Malaysia pada tahun 2013. Ia turut memberi impak kepada pasukan kebangsaan dan Liga Malaysia.

Estu menganggap penyokong-penyokong Malaysia sangat bertuah dan seharusnya menghargai setiap kerja keras Tunku Ismail dalam mengangkat bola sepak negara. 

Beliau turut percaya lebih banyak kejayaan serta potensi menanti Liga Malaysia ketika berada di bawah pucuk kepimpinan baginda.

“Sejujurnya kami agak cemburu apabila Malaysia memiliki pemimpin seperti Tunku Ismail. Jika Indonesia ada ketua seperti beliau, saya percaya bola sepak Indonesia akan bertambah menjadi semakin kuat.

“Saya mengikuti perkembangan Liga Malaysia dan jika diperhatikan sejak kemunculan Tunku Ismail dalam bola sepak Malaysia pada tahun 2013, banyak perkara-perkara yang telah membantu meningkatkan prestasi pasukan kebangsaan mahupun Liga Malaysia itu sendiri.” kata Estu.

“Kami kini mula melihat pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) yang berada di bawah kepimpinan Tunku Ismail telah mencuri perhatian kami terutama kejayaan mereka memenangi Piala AFC pada 2015.

“Jika anda tanya kepada saya, saya sudah pasti mahu seorang (seperti) Tunku Ismail wujud dalam bola sepak Indonesia kerana Tunku Ismail adalah satu dalam sejuta di mana ketokohannya tidak perlu disangkalkan lagi,” katanya.

Estu turut memuji perancangan Tunku Ismail yang juga merupakan Pengerusi Malaysian Football League (MFL) yang mahu memperkenalkan badan bebas pengadil, Profesional Match Official Malaysia (PMOM) dalam usaha meningkatkan lagi kualiti dan imej Liga Malaysia itu sendiri.

“Percaya atau tidak, saya yakin negara-negara lain seperti Indonesia, Vietnam dan lain-lain sudah mula memandang tinggi selain berwaspada dengan kebangkitan Liga Malaysia.

“Idea Tunku Ismail memperkenalkan kuota pemain Asia Tenggara itu sendiri menjadikan Liga Malaysia semakin mendapat perhatian di mana penyokong Indonesia sekarang semakin berminat mengikuti Liga Malaysia kerana ada pemain Indonesia yang beraksi di sini seperti Saddil Ramdani. Kini pemain-pemain Indonesia berlumba-lumba mahu datang di sini kerana kemajuan Liga Malaysia bergerak dengan semakin pantas daripada segi kualiti, penjenamaan dan imej di pentas Asia.

“Selain menyaksikan Liga Malaysia memperolehi slot automatik dalam Liga Juara-Juara Asia (ACL), pengenalan PMOM itu sendiri membuktikan Liga Malaysia dalam landasan terbaik di mana Indonesia sendiri masih belum berjaya untuk mewujudkan badan bebas pengadil profesional.

“Jika boleh saya mahu ‘claim’ Tunku Ismail itu sebenarnya datang dari Indonesia dan memujuknya datang ke Indonesia,” katanya Estu dengan nada berseloroh.

Sumber : bolasport.com dan astro arena