Buat pertama kalinya pasukan Perak akan bersaing dalam Liga Juara-Juara AFC 2019 (ACL 2019) peringkat kelayakan 2 malam ini, 12 Februari 2019. Perak akan menerima kunjungan wakil tunggal pasukan dari Hong Kong iaitu Kitchee SC.

“Beraksi di peringkat tertinggi seperti ini memang menjadi idaman setiap pemain bola sepak.

“Saya percaya pemain Perak tidak sabar untuk turun beraksi dalam perlawanan ini,” ujar ketua jurulatih Perak, Mehmet Durakovic seperti yang dipetik daripada Stadium Astro.

Pasukan Perak akan melayakkan diri ke pusingan play-off jika berjaya meraih kemenangan dimana pemenang tempat ke-3 Liga Korea (K-League), Ulsan Hyundai menanti mereka.

Pasukan Perak di pilih dari Juara Piala Malaysia 2018 sebagai wakil kedua negara Malaysia yang menduduki kedudukan MA AFC point bahagian Asia Timur selepas Johor Darul Ta’zim (JDT) yang layak terus ke peringkat kumpulan daripada Juara Liga Super 2018.

“Ia sememangnya perlawanan yang sukar dan saya menuntut aksi terbaik daripada setiap pemain.

“Saya berharap mereka dapat menggunakan kelebihan bermain di tempat sendiri untuk menghasilkan pencapaian terbaik,”

“Saya berharap kami akan mendapat sokongan padu seperti ketika menentang Kedah, hampir setiap ruang dipenuhi penonton.” harapan Mehmet Durakovi.

“Kami bermain menentang dua pasukan handalan, iaitu Johor Darul Ta’zim (JDT) dan kemudian Kedah.

“Itulah harga yang perlu dibayar, namun mereka masih ada 48 jam untuk pulih.

“Saya akan tunggu hingga ke saat-saat akhir sebelum membuat keputusan mengenai kedudukan mereka menjelang perlawanan itu,” tambahannya ketika sedikit kegusaran buat ketua jurulatih Perak TBG yang terpaksa akur dengan dua tonggak utama pasukan di sahkan mengalami kecederaan iaitu Nazirul Naim Che Hashim dan Norhakim Hassan.

Sebagai penyokong bola sepak Malaysia, pasukan Perak diharapkan dapat Berjaya lolos ke pusingan seterusnya bersama JDT membawa cabaran pasukan dari Malaysia.

Untuk pengetahuan, JDT telah melayakkan diri ke peringkat kumpulan ACL 2019 dan berada dalam Kumpulan E. JDT akan memulakan kempen ACL 2019 bertemu pemenang Play off 4 pada 05 Mac 2019 ini di tempat lawan.