Pemilik kelab Johor Darul Ta’zim (JDT), DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor sendiri komited dan mempunyai inisiatif sendiri bersama pasukan selama berada di Bangkok, Thailand yang sedang dalam siri jelajah Thailand selama lebih seminggu.

Sikap seperti itu sukar diperoleh dari mana-mana pemilik sesebuah kelab yang begitu mengambil berat akan perkembangan pasukan. 

Ini dapat dilihat apabila TMJ sendiri berada di stadium Army United memantau pemain-pemain JDT menjalani latihan.

Disamping memantau dan meninjau perkembangan pasukan, TMJ juga dapat melihat perkembangan kelab tertentu dari Thailand. Baginda tidak dapat menyembunyikan sifat keterujaan dan ‘respect’ terhadap kelab di Thailand. Pujian diberi melalui akaun Baginda sendiri di instagram semalam. 

Berikut adalah antara kata-kata TMJ dalam memberi pandangan ikhlas berkenaan kelab Thailand disamping membuat perbandingan dengan beberapa pasukan dalam Liga Malaysia.

Baginda memuji usaha dan apa yang telah dilakukan oleh kelab-kelab di Liga Thailand. Contoh terhampir adalah kelab Army United dari Liga 2 Thailand. Baginda sendiri melihat perkembangan kelab tersebut. 

TMJ begitu teruja apabila berada di Stadium Army United melihat pasukan JDT berlatih di stadium tersebut. 

Army United bukanlah pasukan teratas liga. Malah berada di pertengahan Liga 2 Thai. Mereka tidak mempunyai bajet yang tidak besar. 

Tahun lepas ketika TMJ berada di situ, stadium tersebut adalah konkrit yg tidak mempunyai kerusi, namun sekarang mereka sudah mula menambah kerusi-kerusi di Stadium tersebut.

Mereka juga mula berbelanja selenggara padang mereka.

Inilah mentaliti pasukan Thailand yang TMJ lihat dan membuatkan TMJ sanjung (respect) pasukan-pasukan dari Thailand. 

Kita, apabila pasukan kita mempunyai kewangan yg baik, pasukan kita masing-masing lebih mencari pemain import.

Di sini, mereka mendapatkan jurulatih import yg betul, cuba mengajar asas dan stail bola sepak yg bagus dan dalam masa yg sama menggunakan bajet mereka sebaik mungkin

View this post on Instagram

Respect. Well done Thailand🇹🇭 (2 slides)

A post shared by HRH Crown Prince of Johor (@hrhcrownprinceofjohor) on