Petang hari ini, 20 Januari 2019, JDT akan menentang pasukan Bangkok United dari Liga 1 Thai sebagai perlawanan ujian pra musim 2019. Perlawanan akan berlangsung di Stadium Thammasat, Bangkok pada pukul 7.00 petang waktu Malaysia.

Bangkok United vs Johor DT
20 Januari 2019
Stadium Thammasat, Bangkok
7.00 Petang (Malaysia)

Perlawanan ini bertujuan mencari keserasian dan kesefahaman antara pemain sama ada yang baharu atau yang lama. Selain itu ia dianggap sebagai perlawanan pemanas badan sebelum bermulanya saingan JDT dalam Liga Malaysia dan Liga Juara-Juara AFC 2019.

Seperti kebiasaan, perlawanan Bangkok United menentang JDT petang ini akan berlangsung secara tertutup. Hanya akan dihadiri oleh pegawai dan pemain pasukan terlibat. Ia sudah tentu akan memberi keselesaan kepada pasukan dan pegawai serta berlangsung tanpa sebarang tekanan luar.

Ia merupakan perlawanan kedua JDT dalam siri lawatan ke Thailand. Dalam perlawanan persahabatan pertama, JDT tewas 1-2 dengan pasukan Ratchaburi FC. Walaupun tewas tipis, namun pengurus dan ketua jurulatih JDT, Luciano Figueroa tetap yakin dan menganggap ia satu keputusan yang positif apabila dapat dan berpeluang memberi pendedahan kesemua lebih 20 pemain.

Perlawanan petang ini bertemu Bangkok United dijangka satu perlawanan yang sengit dan sukar kerana Bangkok United adalah satu pasukan yang kuat dari Liga 1 Thai. Bangkok United menduduki tangga kedua Liga 1 Thai musim 2018 di belakang Buriram United dan akan bermain dalam kelayakan Liga Juara-Juara AFC 2019.

Melalui laman facebooh Johor Southern Tigers, Luciano menyatakan, JDT akan turun petang ini tanpa Diogo Luis Santo dan Mauricio santos. Diogo dilaporkan mengalami sedikit kecederaan yang dialaminya ketika perlawanan menentang Ratchaburi FC pada 17 januari lepas. Manakala Mauricio Santos tidak akan diturunkan kerana akan direhatkan dan memberi peluang masa bermain kepada pemain simpanan bagi meningkatkan ‘match fitness’ mereka.

Luciano turut berkata perlawanan pra musim ini adalah sentiasa mengenai persediaan, mempelajari taktikal baharu dan melihat apa yang terbaik untuk pasukan JDT supaya apabila musim bermula, JDT sudah bersedia.

Dalam siri perlawanan ujian sebelum ini di Stadium Larkin, JDT Berjaya menewaskan Home United, yang juga akan ke kelayakan ACL 2019 dengan jaringan 5-0.

Selepas ini, JDT akan bertemu PTT Rayong FC juga dari Liga 1 Thai 2019 sebagai perlawanan ujian terakhir JDT dalam siri jelajah Thailand pra musim 2019. PTT Rayong adalah sebuah pasukan dari Liga 2 Thai yang baru dinaikkan pangkat ke Liga 1 Thai musim 2019 dan merupakan juara Liga 2 Thai 2018.

PERLAWANAN PERSAHABATAN KELAB ANTARABANGSA 2019 | BANGKOK UNITED VS JDTPerlawanan Persahabatan Kelab Antarabangsa 2019…

Posted by JOHOR Southern Tigers on Saturday, January 19, 2019