Dalam temuramah khas yang disiarkan oleh JDT, pemilik kelab JDT, DYAM TMJ mendedahkan apa di sebalik pembelian tiga daripada lima pemain import yang telah JDT tandatangani.

Johor Darul Ta’zim FC mengetepikan Marcos Antonio, Fernando Elizari dan Fernando Marquez selepas tamat musim 2018 dan sebaliknya mengikat Mauricio Nascimento, Aaron Niguez dan Diogo Luis Santo. Penandatanganan mereka itu menandakan impian dan hasrat JDT untuk musim 2019 yang mana mereka akan memulakan saingan pertama mereka di peringkat kumpulan Liga Juara-Juara AFC.

Dua import sahaja (Hariss Harun dan Gonzalo Cabrera) yang mengekalkan tempat mereka dalam skuad Harimau Selatan dalam JDT memperkasakan pasukan dengan mengambil Mauricio yang mempunyai pengalaman UEFA dan Diogo di Liga Juara-Juara AFC ketika mewakili kelab lama beliau, Buriram United.

Tunku Ismail Sultan Ibrahim (TMJ) menjelaskan bahawa JDT berminat untuk berkembang dan ini ditunjukkan dengan pengambilan pemain baharu untuk musim 2019. Baginda mennegaskan bahawa pengalaman pemain-pemain baharu tersebut adalah penting untuk mencapai apa yang diingini pada musim baru.

“Sebelum ini apabila kita membeli pemain, ia berkisar tentang mendapatkan pemain terbaik. Tetapi tahun ini sedikit berbeza, kita belajar dari kesilapan yang lepas. Kami cuba untuk mencari pemain yang lebih sesuai dengan gaya bola sepak yang kita mahu, falsafah kami dan pada masa yang sama, pemain yang boleh menyesuaikan diri dengan bola sepak Asia.

“Sebagai contoh, kita perlu banyak watak (karektor) dalam pasukan. Sebelum ini kita kurang pemain yang mempunyai keperibadian tinggi dalam pasukan. Dan bagi saya watak (karektor) adalah segala-galanya kerana apabila anda berada di dalam tekanan, pemain ini boleh menguruskan permainan ini ke tahap yang baru.

“Itulah sebabnya kita membeli pemain pertahanan baru (Mauricio) dari Lazio. Dia bermain di kelab besar dan sangat berpengalaman. Dia bermain di Spartak Moscow dan Sporting Lisbon. Jadi anda tahu dia mempunyai banyak pengalaman bermain di peringkat tertinggi.

“Kenapa kita mahu pemain seperti itu dalam pasukan kami ? Supaya dia boleh mengajar rakan sepasukannya terutama pemain tempatan kami. Aaron adalah seorang yang hebat. Dia menambah sedikit gaya Amerika Selatan dan Eropah. Dia dari Sepanyol. Kenapa saya membelinya ? Kerana saya suka gaya bola sepak Sepanyol. Saya fikir dengan adanya Aaron Niguez dan Natxo Insa di tengah, ia akan menjadi hebat dan membolehkan kita dapat bermain dengan falsafah kita sendiri.” kata Baginda melalui temuramah tersebut.

“Tidak dinafikan, walaupun Diogo hanya datang dari Liga Thailand, Diago akan menjadi aset kebanggaan bagi JDT dalam masa terdekat. Diogo Luis, 31 tahun, menjadi seorang pemain penting selama 4 musim bersama juara Liga 1 Thai, Buriram United. Kualiti beliau mengatasi pemain import lain dalam Liga 1 Thai itu.

Tuanpunya berkarisma JDT, berkongsi sentimen yang sama dan pujian daripada Diago, pemain yang dikurniakan dengan sifat-sifat betul dari bermain atas dinyanyikan. Biasanya biasa untuk mendapatkan apa yang dia mahu dengan serta-merta, Diago menjadi tunggu dua tahun untuk TMJ.

Menurut baginda, baginda sentiasa berminat dengan Diogo sejak 2 tahun lepas. TMJ tidak mahu membeli Diogo ketika itu kerana sudah tentu harga untuk membeli Diogo boleh mencecak US$2.7 juta dan itu adalah terlalu mahal bagi kelab. Tahun ini baginda maklum bahawa kontraknya bersama Buriram akan tamat dan terus berusaha cepat mendapatkan Diogo.

TEMUBUAL EKSKLUSIF BERSAMA DYAM TUNKU MAHKOTA JOHOR——EXCLUSIVE INTERVIEW WITH HRH CROWN PRINCE OF JOHORHidup Johor Demi Johor#HarimauSelatan#SouthernTigers#PermataSelatan#JewelOfTheSouth#JDTuntukSemua#JDTforAll

Posted by JOHOR Southern Tigers on Saturday, January 19, 2019