Berakhir sudah perlawanan kedua siri jelajah Thailand sebentar tadi. JDT Berjaya mengikat Bangkok United 2-2 sehingga tamat perlawanan. Barisan pertama JDT yang diturunkan pada separuh masa pertama mendahului Bangkok United 2-0 hasil jaringan Syafiq Ahmad (minit ke 11) dan Aaron Niguez (minit ke 38).

Pada babak kedua, selepas pertukaran pemain kepada barisan kedua, JDT bolos 2 gol menjadikan keputusan akhir adalah 2-2. Namun keputusan tersebut mengharapkan suatu yang positif dan semakin baik dari perlawanan sebelumnya.

Info Grafik : Bangkok United

Berikut adalah barisan kesebelasan utama dan simpanan JDT :

Kesebelasan JDT :

Farizal Marlias, Adam Nor Azlin, Natxo Insa,
Aidil Zafuan, Safawi Rasid, Gonzalo Cabrera,
Hariss Harun (C), Aarón Ñíguez, Azrif Nasrulhaq,
La’Vere Corbin-Ong, Syafiq Ahmad

Simpanan JDT :

Izham Tarmizi, Haziq Nadzli, Dominic Tan Jun Jin,
Afiq Fazail, Syazwan Andik, Hazwan Bakri,
S. Kunanlan, Hasbullah Abu Bakar, Syamer Kutty Abba,
Akhyar Rashid, Nazmi Faiz, Fadhli Shas, Kiko Insa

Dalam pertemuan sebentar tadi, dua pemain utama (Diogo Luis Santo dan Mauricio Nascimento) kerana kecederaan kecil yang dialami oleh Diogo dan merehatkan Mauricio.

“Kami bermain baik pada separuh masa pertama dengan barisan pemain yang kami sering gunakan dalam dua perlawanan persahabatan sebelum ini dan berjaya mendahului 2-0.” kata Luciano Figueroa.

“Bermula babak kedua, seperti biasa kami melakukan pertukaran keseluruhan pemain untuk memberikan ‘match fitness’ dan masa perlawanan kepada pemain-pemain muda yang lain dalam persediaan kali ini.” tambah Luciano

Perlawanan ujian pertama JDT pada 17 Januari lepas berakhir dengan JDT tewas 1-2 di tangan Ratchaburi. Selepas ini, pada 23 Januari 2019, JDT ada satu lagi perlawanan ujian terakhir di Thailand iaitu bertemu dengan pasukan yang baru dinaikkan ke Liga 1 Thailand musim 2019 dan juga juara Liga 2 Thailand 2018, PTT Rayong FC.

Perlawanan kompetitif JDT selepas ini adalah pada 02 Februari 2019 dalam saingan Liga Super 2019 menentang Perak merebut Piala Sultan Ahmad Shah di Stadium Larkin.

Posted by JOHOR Southern Tigers on Sunday, January 20, 2019